Nollade igen men Frölunda straffade mästarlaget

avHenrik Lundgren

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Seger efter straffar. Men Frölunda har bara gjort fyra mål på de senaste sex matcherna.

– Det är inte direkt lätt när det inte är stolpe in. Vi har haft mycket stolpe ut på slutet, säger Samuel Fagemo, 18.

Det krävdes en orädd 18-åring för att få stopp på Frölundas måltorka. Efter 0-0 mot Brynäs (seger 1-0 i förlängningen) och 1-7 mot Örebro blev det ytterligare en 0-0-match i Scandinavium mot Växjö.

Ryan Lasch, Rhett Rakhshani och Patrik Carlsson missade, men Samuel Fagemo fintade upp landslagsmålvakten Viktor Fasth på läktaren och sköt in det avgörande straffmålet.

– Noll mål på en match är inte helt godkänt, men vi måste ha tålamod och jobba på det här under träningsveckan. Vi har snackat mycket, att vi ska vilja göra mål och ta oss raka vägen mot mål. Det är en process och det blir bättre och bättre, säger Fagemo.

De två poängen var viktiga för ett Frölunda som halkat utanför topp sex efter de senaste fem omgångarna. Än värre, den till synes bottenlösa måltorkan. Fagemos straffmål var Frölundas fjärde mål på de senaste sex matcherna. Spelmässigt var det oceaner bättre mot Växjö än senast mot Örebro, men många tecken tyder på att måltorkan satt sig i skallen på göteborgarna.

– Jag vet inte vad det är som gör att det saknas, det där lilla extra. Vi har mer skott på mål i nästan varje match nu än vi hade tidigare i höst när vi gjorde mål. Kanske är det så att vi vill göra mål så mycket att vi tar avslut i fel lägen, säger Simon Hjalmarsson.

”Många skott där han redan är...”

Tydligaste exemplet på det var när Frölunda fick spela fem mot tre i en minut i den andra perioden, och den bästa chansen kom från Ryan Lasch, som sköt från bakom den förlängda mållinjen…

– Exakt. Det kan vara det också, att vi jagar målet för mycket i stället för att våga vara lite kylig och hålla i den en halv sekund extra för att få ett ännu bättre läge eller kanske till och med dra målvakten. Eller göra ett sidledsspel. Jag menar, Fasth är duktig, men jag tycker vi gör det ganska lätt för honom i dag också. Många skott där han redan är. Han behöver inte göra några stora förflyttningar och det är väl där vi behöver jobba lite extra, fortsätter Hjalmarsson. 

Frölunda har fokuserat hårt på målskyttet de senaste veckorna. Snackat om vikten av att gå rakt på mål och att ha viljan att göra mål.

Kan det bli för mycket snack om det också, så att det låser sig?

– Ja, det är klart, man får inte stirra sig blind på det heller. Först och främst ska vi jobba oss till målchanserna, glömmer vi det jobbet så kommer vi inte till alls. Det såg vi i Örebro senast när vi lämnade vårt spelsystem fullständigt och då havererade allting. Så sättet vi spelar på i dag är den enda vägen att gå, då kommer målen att komma. Det finns så mycket skicklighet i det här laget, det kommer att lossna i powerplay, och det kommer att lossna för flera spelare i fem mot fem. Det är jag inte orolig för. Det var bara skönt att se att vi kom tillbaka till arbetsinsatsen i dag, jag tror inte att vi släpper till mer än 12-13 skott på tre perioder? Det är superbra. 

Hur pass viktig var den här extrapoängen?

– Extremt viktig. Inte bara för tabelläget och poängen utan också för självförtroendet som kommer utav att vi vann. Vi vann på hemmaplan och inför fansen. Det boostar upp oss mer än om vi förlorat, det hade känts väldigt tungt efter den här insatsen. 

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN