Fiaskot fullbordat: Sverige missar VM

avEmil K Lagnelius

SPORTBLADET

Deppigt för ”Det leende landslaget”

Fiaskot är fullbordat.

De svenska handbollsdamerna förlorade även det andra play off-mötet mot Polen och missar VM för första gången på sex år.

– Det är surt. Vi gjorde det som stod i vår makt, men det räckte inte ända fram, säger förbundskaptenen Torbjörn Klingvall till TV10.

Sedan 2007 har Sverige spelat i två OS, två VM och tre EM. Men VM i Serbien i december får de svenska handbollsdamerna se från tv-soffan.

Efter att Sverige förlorat första mötet i Örebro med 26–23 var förutsättningarna inför returmatchen i Polen enkla: Vinst med fyra mål (eller med tre mål om man själva gör minst 27 mål).

Nu gjorde förvisso det svenska laget 31 mål – men Polen öste in 32.

Svenskorna hamnade tidigt i underläge och tvingades sedan jaga.

Målvakterna kritiseras

I paus stod det 17–15 efter att Alina Wojtas signifikativt nätat i första halvleks sista sekund. Wojtas var matchens lirare med nio mål.

TV10:s expertkommentator Annika Wiel Hvannberg är kritisk mot målvaktsspelet från Jannike Nordström och Cecilia Skagerstam Grubbström.

– Så länge allt som Polen skjuter går in går det inte att vända, säger Annika Wiel Hvannberg i TV10.

– Ett av de stora felen är att vi inte har några räddningar. Vi läcker alldeles för mycket bakåt. Tar man inga bollar vinner man inga matcher. Man får inga kontringar och det blir väldigt otryggt.

”Behöver mer rutin”

Polen dödade spänningen med några minuter kvar, men tillät Sverige putsa till siffrorna på slutet.

– De är tunga och spelar ganska kraftfull handboll. Det verkar som att vi inte står emot. Vi har en generationsväxling på gång och skulle behöva lite mer rutin och erfarenhet, säger Torbjörn Klingvall.

I samband med VM 2001, där Sverige nådde kvartsfinal, fick det svenska laget smeknamnet ”Det leende landslaget”.

I dag är det inte lika muntra miner.

– Vi har ett kval till EM i oktober. Vi ska försöka samla trupperna, analysera det här, och jobba vidare, säger Klingvall till TV10.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll