”Ska bli bäst i världen igen och ta OS-guld”

SPORTBLADET

Sanna Kallur om sitt peptalk med fotbollsstjärnan, satsningen mot Rio 2016 och längtan efter barnet

1 av 2

Efter den nödvändiga märgspiksoperationen ringde Susanna Kallur till Henrik Larsson.

Samtalet gav henne inspiration till ­comebacken.

– Han uttryckte det som att hans topp i hans karriär kom efter operationen, ­säger hon.

Möt den höggravida häcklöperskan i ett avslappnat samtal om fotbolls­stjärnans ord, satsningen mot OS-guld, gravidträning och längtan efter barnet.

Susanna Kallur tittar sig förväntansfullt omkring när hon promenerar på löpar­banorna på Stockholm Stadion.

På en av långsidorna kör en företagsgrupp lunchträning. Sanna Kallur ler när hon ser gruppens tränare.

– Nä, men hej. Hur går det här då, säger Malin Ewerlöf och kramar om sin gamla landslagskollega med den stora magen.

Tvåbarnsmamman och den före detta medeldistanslöperskan och Sanna snackar lite kort innan Malin återgår till träningen.

Sanna Kallur hejar på motionärerna när de springer. Hon längtar själv efter att få dra på sig spikskorna och trycka ifrån.

Men det dröjer ett tag.

Förväntansfull mamma

Inom de närmaste veckorna, dagarna vem vet, ska Sanna Kallur föda sitt första barn.

Hon är förväntansfull och känner att det börjar bli dags.

– Det är galet spännande. Jag ser verkligen fram emot att få vara med om det som många kvinnor upplevt. En del har sagt att om man är vältränad så har man ”fel” muskler och det blir tuffare. En del säger tvärtom. Vi får se, säger Sanna.

Har du fixat och bebisshoppat?

– Jag har en hel del i ordning, men med måtta. Vi har köpt en vagn på Blocket och lånat ihop rätt mycket.

Hon och maken Klas vet vilket kön bebisen blir, men behåller det som en hemlighet. Sanna, som själv är enäggstvilling till systern Jenny, kan dock bekräfta att det är ett, inte två barn hon bär.

– Det är en bebis. Med tanke på vad jag ska göra efteråt känns det bra att börja med en...

Hur tror du att du blir som mamma?

– Jag tror det är svårt att tänka sig in i det innan, men jag tycker väldigt mycket om barn och känner mig bekväm kring barn. Jenny och jag har en sladdbrorsa, som är elva år yngre. Så hela min ungdom var jag ”mamma”, jag har bytt blöjor...

Sex pass i veckan

Under midsommarveckan har Sanna Kallur bara två veckor kvar till nedkomst enligt graviditetskalendern.

Hon tränar fortfarande sex pass i veckan, styrka tre gånger, löpning i bassäng och cykling.

– I vatten kör jag intervaller med bälte på. Jag tycker jag får upp pulsen bra då. På cykeln har jag suttit och ­bara matat i en timme och då känns det som att bäckenet har format om sig efter cykelsadeln. Det tar fem minuter innan jag kan stå...

Du är aldrig orolig för att du belastar för hårt?

– Nej, det tror jag att man skulle känna ganska direkt. Jag tycker att allt har känts bra. Det fanns en period när jag kände att det blev för tungt i fogarna, jag kunde ­inte gå så djupt vid benböj. Man får bara navigera sig fram. Jag har sett listan på varningssignaler men aldrig känt av något som står där.

Hon tror att graviditeten varit bra ur flera aspekter. Den kom lägligt i samband med rehabliteringsperioden efter förra höstens operation då Sanna Kallur efter flera års problem med en stressfraktur fick en 33 centimeter lång märgspik inopererad. Och den har lärt henne att lyssna bättre på kroppens signaler.

– Skadan kom precis när jag var som bäst och för att kunna bli så bra måste man ligga på gränsen och jag klev över den. Jag kan i efterhand känna igen signaler som jag borde ha lyssnat på.

– Det gjorde mer ont än vad som vad okej. Jag har alltid haft ont i benhinnorna hela mitt liv och redan 2007 kände att det gjorde ont i en viss punkt. Jag gick till läkare och kollade men det var ingen som drog i handbromsen där heller och som driven gör man inte det själv. Det fick gå för långt. Det har jag verkligen lärt mig, det är verkligen något jag försöker bli bättre på, säger hon.

Tävlingsstart 2014

Hon tog nyligen bort en liten skruv nere vid fot­leden och nu känner hon inga sviter efter höstens operation i högerbenet.

Hon har full tro på att ­benet blir bra.

Ett samtal till den förre fotbollsstjärnan Henrik Larsson, som gjort en liknande operation efter sitt benbrott, gjorde henne än mer övertygad,

– Jag ringde Henke Larsson någon vecka efter att jag gjorde min operation bara för att höra om hans erfarenhet, när han kunde träna, när han kunde börja jogga, hur han gjorde och om det fanns ­någon rehab som funkade, berättar hon.

Och vad sa han?

– Han uttryckte det som att hans topp i hans karriär kom efter operationen. Han tyckte han var snabbare, spänstigare, att löpning och styrka gick bättre. Det kändes lätt för mig att jämföra mig med en fotbollsspelare. Det var inspiration, jag ville höra det.

Har ni talats vid efter det?

– Nej, det har vi inte.

Sannas mål är att ta sig tillbaka till världstoppen och det stora målet är OS 2016. Planen är att komma igång med träningen i höst, att göra tävlingsstart under 2014.

”Ska bli bäst i världen igen”

Hur ser du möjligheterna att göra satsningen med ett barn?

– Det kommer att gå bra. Barnet har ju också en pappa också...

Hur löser ni det rent praktiskt?

– Vi har inte mejslat ut några detaljer där. Men min man har varit med förut på läger och nu är tanken att han ska följa med på vissa läger när han är pappaledig. I början om allt fungerar så finns det inte så många alternativ till att jag får dra det tyngsta lasset. Men efter jul är tanken att han får kliva in mer och mer så jag får träna ostört när det blir mer häcklöpning och när jag börjar tävla inomhus.

– Jag ser framför mig att barnvagnen står i friidrottshallen ganska mycket i höst. Så sett är idrotten ett bra yrke. Det krävs tre timmar fokuserad träning om dagen, det kommer jag att få in.

OS är målet, resultatmål?

– Det är guldet...

Tider?

– Nej, nu är det så många år dit. Jag ska bli bäst i världen igen och ta OS-guld.