De siktar på att tävla i OS

OHTAKI. Flera av de ryska längdstjärnorna siktar nu på att starta i OS och hoppas på ett positivt besked från IOK.

Beskedet från CAS var efterlängtat i ryska led och när Sportbladet når lagets tränare Markus Cramer är han lättad.

– Det är en glädjens dag. Nästa steg nu är att de ska få starta i Sydkorea, säger han.

Han har hävdat de aktivas oskuld hela tiden.

När idrottens internationella skiljedomstol CAS i dag på morgonen kom med de friande domarna för de ryska längdåkarna var Markus Cramer, som tränar laget, både lycklig och lättad.

– Det är en glad dag för oss i dag. Vi har fått ett beslut från CAS som säger att de är rena. Det har varit hård tid för alla åkare och för hela laget, säger Markus Cramer till Sportbladet.

”Hundra procent säker”

Hur ser du på CAS beslut, är det bevis nog för att verkligen garantera att åkarna är rena?

– Jag vet att CAS har gjort grundliga undersökningar. De har jobbat en lång tid. Förra veckan var advokater från IOK och de som företräder våra aktiva hos CAS och det hade möten varje dag. Jag är säker på att beslutet grundar sig på ett bra underlag. Jag är 100 procents säker på att aktiva var rena under OS 2014.

Bland de aktiva som friades av CAS finns stora delar av det ryska herrlandslaget som tävlade i OS 2014.

Enligt Markus Cramer är flera av dem inställda på att nu tävla i OS i Pyeongchang under vit flagg. Bara de får godkännande av IOK, vilket i sig inte är säkert.

”Ska försöka”

"Cas beslut innebär inte att de 28 idrottarna kan anses oskyldiga. Ryska idrottare kan bara delta i Pyeongchang efter inbjudan", skriver IOK i ett pressmeddelande.

– Vi vet att de måste starta under vit flagg. Det accepterar vi. Jag hoppas på en snabb behandling, men jag har ännu inte talat med det ryska skidförbundet, säger Markus Cramer.

Enligt tränaren siktar följande åkare på start i OS: Jevgenij Belov, Maxim Vylegzjanin, Niktia Kriukov, Alexander Bessmernych, Jevgenia Sjapovalova och Natalia Matvejeva. Flera av dem förbereder sig hemma i Ryssland.

Ryska åkarna siktar på att starta på OS om 9 dagar
Ryska åkarna siktar på att starta på OS om 9 dagar

– Förutsättningarna är inte de bästa, men de ska försöka, säger Cramer.

Inte Alexander Legkov?

– För Alexander är det viktigaste att han får behålla sin guldmedalj från OS. Det är inte lika viktigt att åka till Sydkorea. Han tränar, men han är inte så bra förberedd. Men för de andra planerar vi.

”Det är en ’happy day’”

Dessutom, påpekar Markus Cramer, hoppas man fortsatt på att Sergej Ustiugov ska starta. Förra veckan kom beskedet att han inte fick tillstånd av IOK att tävla under vit flagg. Exakt varför är oklart men han var också en av åkarna i OS i Sotji.

CAS har friat de ryska åkarna då man efter undersökningar på individnivå inte kunnat styrka tillräckliga bevis för dopning. CAS har dock inte utrett om det funnits en systematisk dopning på högre nivå.

Hur ser du på den Ryska olympiska kommittén agerande i det här?

– Jag vet inte och jag tänker inte på det. Det viktigaste att vi vet att de är rena. Det är vad jag tänker på i dag. Det är en "happy day".

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.