Brynäs kan börja ladda för kvalserien

SPORTBLADET

Vi är mentalt nedkörda just nu

LULEÅ (TT)

- Nu är det klart. Klubbens mål att nå slutspel är nått, sade Ulf Taavola, Luleås tränare, efter lagets seger över Brynäs med 5-2 (2-0, 1-2, 2-0) på torsdagskvällen.

Gunnar Persson, Brynäs tränare, hängde med huvudet efter matchen och konstaterade att kvalspel nu väntar hans anrika lag.

Malmö vann ju torsdagskvällens match mot Leksand, vilket gör poänggapet för att slippa kvalspel ointagligt för Brynäs.

- Vi har ju vetat hur läget är sedan länge. Det är klart att jag oroar mig, gör man inte det klarar man inte kvalspelet, säger han.

- Självklart tror jag på mitt lag. Men vi är mentalt väldigt nedkörda just nu, säger Gunnar Persson.

Luleå ligger nu femma i tabellen, men Ulf Taavola vägrar att diskutera önskemotståndare för kvartsfinalen.

- Jag ödslar ingen tanke på det. Det går inte att fladdra iväg i tankarna. Nu är det nästa träning och match som gäller, säger han.

Riv- och slitspel

I matchen mot Brynäs fick Luleåtränaren än en gång besked om att fjärdefemman är en turbomotor som kan dra i gång hela laget.

Kvällens tre första Luleåmål gjordes av Johan Tellström, Per Ledin och Jonas Hägerbäck, som ingår i femman tillsammans med Jonas ''Rönken'' Rönnkvist och Patrik Bäärnhjelm.

Turbokedjan river upp vilket försvar som helst med kraftfullt och energiskt riv- och slitspel, där ''Rönken'' ofta står för framspelningarna.

När femman trummar på viner puckarna, fråga Jussi Pekkala i Brynäs som fick en puck i huvudet, som tur var på hjälmen.

Luleå ledde med 2-0 efter första perioden och såg redan då ut som matchens segrare. Men Brynäs chockreste sig i början av andra perioden och gjorde 2-2 inom loppet av 23 sekunder.

Asplund lysande

Patrik Welander och Daniel Johansson gjorde målen, och hela Brynäsbänken stormade isen vid båda tillfällena.

- Vi hade chansen då, men sedan bjöd vi på 3-2, suckade Gunnar Persson på presskonferensen.

Ove Molin, Kyösti Karjalainen, Janne Larsson, Henrik Rehnberg och Daniel Johansson var inne vid bjudningen, som Luleås turbokedja tackade för. Jonas Hägerbäcks mål var en delikatess, framspelad av Jonas Rönnkvist.

Resten av matchen kontrollerade Luleå, och Jan Sandström fastställde slutresultatet 4-2 i tredje perioden.

Brynäs saknade inte chanser i matchen, men nådde inte upp till Luleås nivå.

Brynäsmålvakten Johan Asplund spelade lysande matchen igenom. Att han släppte in fyra mål får lagets utespelare ta på sig en stor del av skulden för.

Per Vallgårda/TT