Jättebråk mellan elithockeyklubbar

SPORTBLADET

Johan Ramstedt-fallet uppe hos skiljenämnd

Björklöven och Skellefteå AIK har kastat handskarna.

Jättebråket om supertalangen Johan Ramstedt mellan elitklubbarna eskalerar.

Nu ligger ärendet hos utbildningsbidragets skiljenämnd - som aldrig sett ett liknande fall tidigare.

Johan Ramstedt ansågs av många vara en supertalang utöver det vanliga och värvades av Björklöven från Skellefteå för fyra år sedan, skriver Västerbottens-Kuriren.

Enligt Lennart Grefve, som skötte affären för Björklövens räkning, kostade övergången 300 000 kronor.

- Sedan fick vi betala ytterligare ett belopp på runt 100 000 kronor, efter att han spelat ett antal matcher, säger Grefve till Västerbottens-Kuriren.

Ramstedt blev kvar i Björklöven två och en halv säsong, där han först fick uppleva degraderingen till norra allsvenskan, för att året efter vara en av nyckelpersonerna, när Björklöven åter tog steget tillbaka till elitserien.

Men då började det gå tyngre och han fick allt oftare sitta på bänken.

I början av 2001 hyrdes Ramstedt ut till sin gamla klubb - Skellefteå AIK.

Men här gjorde Björklöven och Lennart Grefve ett ödesdigert misstag.

- Normalt skriver man ett s.k tvåvägskontrakt, så att när säsongen är klar, skrivs spelaren automatiskt över till oss igen. Men vi hade så fin kontakt med Skellefteå att vi gjorde en "gentlemen agreement". Inga papper skrevs, säger Grefve till VK.

Det innebar att Johan Ramstedt stod registrerad på Skellefteå redan från januari förra året. När säsongen var slut, skrev Ramstedt på nytt kontrakt direkt med Skellefteå. Allt utan att någon av parterna hörde av sig till Björklöven.

Jan Simons på utbildningsbidragsnämnden vill inte uttala sig om vartåt det lutar.

- Men praxis är att vi tittar på vart spelaren var registrerad den 15:e maj (efter innevarande säsongs slut). Normen är att vi enbart tittar på det. Personliga kontrakt o.s.v är normalt helt ointressanta i dessa sammanhang, säger Simons till VK.

Den 15:e maj var Johan registrerad i Skellefteå och det är också det som gör att Skellefteå inte tänker betala.

Om nämnden som ska lösa tvisten om utbildningsbidrag följer sin praxis till punkt och pricka kommer Björklöven alltså att gå lottlösa. Summan det handlar om är 150 000 kronor.

Marcus Noterius