Min bästa serie någonsin

SPORTBLADET

Christian Olsson hade fyra hopp över 17,49

KARLSTAD

I EM-genrepet i Karlstad slog Christian Olsson svenskt rekord i tresteg med 17,64 - en centimeter längre än hans tidigare rekordhopp från Sevilla i midsomras.

Årets bästa kvinnliga höjdhoppare, Kajsa Bergqvist, fick nöja sig med 1,96.

Den svenske trestegsstjärnan Christian Olsson lyckades förra veckan för första gången besegra världens bäste - britten Jonathan Edwards. Han kom inspirerad till Götagalan i Karlstad och infriade förväntningarna. Olsson inledde tävlingen med två mycket långa hopp - 17,55 och 17,49. Ett något sämre hopp plus ett övertramp - och så var det dags för det femte hoppet.

Som blev rekordlångt. I svag motvind hoppade han en centimeter längre än i Europacupen i Sevilla 23 juni.

- Efter första hoppet hade jag rekord som mål. Det fanns där i dag. Jag gjorde min bästa serie någonsin, säger Olsson, som avslutade dagen med 17,54.

- Det var så lätt att hoppa i dag och jag har inte ont i kroppen efteråt.

Det kunde ha blivit väldigt mycket längre än 17,64. För hans övertrampshopp var över 17,90 enligt de erfarna sandgropsfunktionärerna.

- Det hoppet kändes också bättre än 17,64.

Fantastisk säsong

Olsson har haft en fantastiskt säsong. Inte mindre än i fyra tävlingar har han varit över fjolårets svenska rekordhopp på 17,49.

Men viktigast inför EM var när han i förra veckan besegrade Edwards.

- Det satte sig i huvudet att jag hela tiden fick stryk av Edwards. Det kändes som att det inte spelade någon roll hur långt jag hoppade - han hoppade ändå längre. Men jag fick väldigt bra självförtroende av att slå honom, säger Olsson.

Kajsa Bergqvist klarade 1,84, 1,91 och 1,96 i första försöken. Ensam kvar i tävlingen gjorde hon tre bra försök på 2,01.

- Det kändes väldigt bra på 1,96 - jag fick på en riktig pärla - då det hade varit kul att ta 2,01. Jag är i väldigt fin form och eftersom jag tagit två meter i några tävlingar så tänkte jag försöka på 2,01 i dag, säger Bergqvist.

- Kraften finns där så jag är inte orolig för EM.

Klüft persade

Trots tidsomställningen, den långa resan från Jamaica och allt ståhej sedan hon kom hem, lyckades den nyblivna juniorvärldsmästarinnan i sjukamp, Carolina Klüft, sätta personligt rekord på 100 meter. Hon sprang på 11,74 i försöken och 11,88 i finalen, där hon blev tvåa efter Jenny Kallur som vann på 11,73.

Men hur många hundradelar hon kapade på "perset" vet hon inte. Friidrottsexperten Lennart Juhlin tror att det var strax över 11,90.

- Jag tror att det var 11,89, men jag litar på Juhlin, jag har ingen koll, säger Klüft som inte känner någon press inför EM.

- Jag har redan tagit min medalj för säsongen. EM är bara kul, säger Klüft som också sprang 100 m häck på 13,86 och blev tvåa efter regerande juniorvärldsmästarinnan Susanna Kallur, som vann på 13,15.

Holm nära rekord

Stefan Holm gladde hemmapubliken, 7 000, med arenarekordet 2,31 - sjätte gången för säsongen som han var över minst 2,30. Han försökte på sin rekordhöjd 2,35, där det tredje försöket var det bästa.

- Hade jag inte haft rivningar på tidigare höjder så skulle jag ha haft en bra chans på 2,35. Nu fick jag bjuda på lite spänning i stället, säger Holm, som klarade först i tredje försöken på 2,28 och 2,31.

Johan Wissman, som slog svenskt rekord på 200 meter i Europacupen i Sevilla i midsommarhelgen med 20,51, sprang åter på en fin tid. Han vann i Götagalan på 20,61 och slog 1994 års Europamästare, norrmannen Geir Moen.

Ingela Ahlberg/TT