NBA-stjärnorna fixar basketfesten i Sverige

SPORTBLADET

Dirk Nowitzki, Tony Parker, Pau Gasol, Peja Stojakovic.

Nu är det dags att lära sig namnet på de nya bollgenierna. I september kommer de till Sverige för att spela basket-EM.

Vilken fest det kommer att bli. Att Sverige kommer få stryk spelar mindre roll. Vi får ju i alla fall vara med på partyt.

Foto: I BLICKFÅNGET Tyske Dirk Nowitzki, till vardags stjärna i Dallas Mavericks, kommer till EM-slutspelet i Sverige i september.

I dag lottas EM-slutspelet i basket. Ett EM som spelas i Sverige i september. Det är Sveriges största sportarrangemang under året och en av Europas hetaste sporthändelser.

I de stora basketländerna Jugoslavien, Spanien, Italien och Tyskland kokar det redan.

Och det bästa är att Sverige får vara med.

Jag vet. Vi är bara med för att vi arrangerar slutspelet, men än sen? Det är som att få komma på världens grymmaste fest. Vem bryr sig hur man kommer in, bara man får vara med!

Förra EM-slutspelet gick i Turkiet och bjöd på fantastisk dramatik och magiska genombrott för spelare som nu är megastjärnor i NBA. Spanjoren Pau Gasol gick raka vägen från EM och gjorde dundersuccé i Memphis Grizzles och blev årets rookie i NBA förra året. Franska guarden Tony Parker tog över ledarskapet i San Antonio Spurs, ett av NBA:s bästa lag.

Basketförbundet hoppas att EM ska bli starten på en ny storhetstid för svensk basket. Jag orkar inte ens tänka på den ambitionen, jag blir så dyster då.

Hoppet står till publiken

Risken är nog större att det är sista gången på länge som vi ens spelar ett EM-slutspel.

Nej, hoppet står bara till att publiken ska komma till matcherna och få upp ögonen för denna underbara sport, även om det inte vankas svenskt segerkalas á la handboll.

Men glöm alla jämförelser med svenska basketligan. När du ser Dirk Nowitzki fara fram på planen är det som att se en blandning av konståkare och cirkusartist.

Allt går så snabbt, ändå har den 213 centimeter långe tysken full kontroll på allt - och så avlossar han sitt skott på någon millisekund, och bollen sitter utan att ens röra ringen.

Eller vesselsnabbe Tony Parker som passar så snabbt och snyggt att det går beundrande susningar genom publikhavet. Eller Gordan Giricek i Kroatien, eller Jugoslaviens prickskytt Peja Stojakovic, eller turkarnas Hedu Turkuglu, eller Litauens Zydrunas Ilgauskas, eller... ja, du fattar.

Det är basketens motsvarigheter till Beckham, Ljungberg, Totti, Henry, Raul och Figo.

Och snart kommer de hit. Så klart man längtar!

Här är landslagen som spelar EM-slutspel

Thomas Arnroth ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket