”Det är mer avundsjuka i Frankrike”

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. Estelle Alphand har slagit igenom med dunder och brak efter bytet till det svenska landslaget. 

Nu är 22-åringen redo för OS-debut i nya landslagsdräkten. 

– I Frankrike är det mer avundsjuka, säger hon. 

I somras bytte Estelle Alphand från det franska landslaget till det svenska. 22-åringen, som är dotter till franska fartlegendaren Luc Alphand, berättade för Sportbladet om det kontroversiella bytet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

– Det är lite komplicerat. Jag hade lite problem med tränarna och så. Jag var inte med på det de ville att jag skulle göra så det blev lite svårt för mig. Det var därför jag bestämde mig för att byta, sa hon då.

Tagit hjälp av mental coach

Bytet kan inte beskrivas som något annat än succé. Alphand har varit topp tio i såväl slalom som storslalom med en femteplats som bäst och belönades med en plats i den svenska OS-truppen. 

– Det var jätteroligt att jag fick vara med i svenska landslaget. Det gick ganska fort för mig så jag är jätteglad för det. 

Vad är det som har gjort att det går så bra? 

– Jag har tagit en mental coach och tränat lite mentalt så jag tror att det var en stor del av det. Stämningen med tränarna är jättebra och jag känner mig bara lugn. Självförtroendet är här och det är det som gör att det går så bra.

Foto: Pontus Lundahl/TT

”De är så negativa i Frankrike”

Stämningen i det franska landslaget var inte lika bra. 

– Det är en helt annan mentalitet här i Sverige. Tränarna är mycket lugnare så det känns jättebra. De är inte så negativa som i Frankrike. När man tränade var det aldrig bra och lite sådär. 

22-åringen har en svensk mamma, men det var pappa Luc Alphand som tyckte att hon skulle byta till Sverige. 

– Han tyckte att det var en helt annan mentalitet här. I Frankrike är det mycket konstigheter, de är lite avundsjuka och så. Mer än i Sverige. 

Vad har du för förväntningar på OS-debuten? 

– Det är jätteroligt. Jag är jättepeppad över att vara här. Men jag ska bara gör mitt bästa så får vi se hur det går. Jag vill bara ha kul och göra mitt bästa. 

Tre OS-fakta om alpint, teknik 00:47
ARTIKELN HANDLAR OM