Ljungskog: Jag är djupt chockad

Publicerad:
Uppdaterad:

Tävlingscyklister i svår trafikolycka – stjärnan Amy Gillett död

1 av 2 | Foto: Maria Östlin
Susanne Ljungskog i dag till sportbladet.se: ”Det är som en mardröm”.

Den australiensiska stjärncyklisten och tidigare OS-roddaren Amy Gillett, 29, har dödats i en trafikolycka.

Fem av hennes lagkamrater skadades svårt då en bil körde rakt in i laget.

En av dem är nära vän till den svenska proffscyklisten Susanne Ljungskog.

– Det är som en mardröm. Jag är djupt chockad, säger en tagen Susanne Ljungskog till sportbladet.se på telefon från tävlingsplatsen i Gera i östra Tyskland.

Susanne Ljungskogs nära vän och tidigare lagkamrat Katie Brown vårdas för svåra skador. Ljungskog och Brown lärde känna varandra när de tävlade tillsammans i Italien för två år sedan.

– Det senaste jag hörde var att de i alla fall inte behöver amputera hennes ben, men det är förstås ett allvarligt läge, säger Susanne Ljungskog.

Tappade kontrollen

Olyckan inträffade under en träning på tempobanan söder om Leipzig på måndagseftermiddagen, uppgav det australiensiska cykelförbundet för nyhetsbyrån AP på tisdagen.

Laget var i Tyskland för att träna inför Thüringen-touren där även Susanne Ljungskog ska starta.

Under träningspasset tappade en ung bilist kontrollen över sin bil och frontalkrockade med cyklisterna, uppger det australiensiska cykelförbundets taleskvinna Gennie Sheer för AP.

Enligt Susanne Ljungskog hade cyklisterna följebil och säkerheten var inte sämre än vid andra tävlingar.

– De hade otur, säger hon till sportbladet.se. De var på ett träningspass och då är vi cyklister lika mycket trafikanter som bilarna.

Ceremoni på olycksplatsen

Stjärncyklisten Amy Gillett omkom i olyckan. Två av hennes lagkamrater vårdades på tisdagen på intensivvårdsavdelningar i Tyskland för svåra skador. För de andra tre uppgavs läget vara mer stabilt.

Tisdagskvällens tempolopp har ställts in till följd av olyckan.

– I stället ska alla lagen åka ut till olycksplatsen och hålla en liten ceremoni, säger Susanne Ljungskog. Vi är kanske hundra tjejer totalt.

I morgon inleds cykelloppet.

– Jag vet inte hur det kommer att kännas. På tävling är ju allt avspärrat. Men jag kommer att bli ännu mer försiktig på träning. Det är bara att ta sikte på diket om man hinner. Allt är bättre än att bli påkörd.

Nära OS-medalj

Tävlingscyklister som omkommit efter påkörning

Karin Lindblom

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN