Motorlistan

SPORTBLADET

... med Anna Andersson

1 (-) Monaco

STCC och Indy 500 får ursäkta. Helgens höjdpunkt är F1 i Monaco, årets mest glamourösa lopp. Fernando Alonso, Renault, leder VM. Han skuggas av Michael Schumacher, Ferrari, som har fem segrar i furstendömet men misslyckades på gårdagens träning.

I Monaco är kvalet enormt viktigt, det är näst intill omöjligt att köra om och har man otur och fastnar bakom någon som är långsam är det kört. Dessutom är banan hal, eftersom den avgörs på gatorna. Kurvan vid Grand Hotel är årets långsammaste, den tas i 40 km/tim och totalt är det 13 kurvor på ett varv. Förarna växlar närmare 3000 gånger under ett lopp – det gäller att hålla koncentrationen uppe. Missa inte detta.

Kvalet lördag 13.55 i TV6, loppet söndag 13.30 i TV3.

2 (3) STCC

Premiären bjöd på avkörningar, bråk och spänning. Nu är det dags igen, i Karlskoga.

– Mitt jobb är att plocka så många poäng som möjligt, och jag är superladdad. Karlskoga är en bana som passar mig bra, sist vi var på Gelleråsen så vann jag, säger Thed Björk.

Robin Rudholm, som blev avputtad av just Björk senast, är revanschsugen.

3 (-) Patrik Sandell

Tanken var att det skulle bli en rejäl satsning 2007, men efter tre av årets sex tävlingar leder den 24-årige svensken och hans kartläsare Emil Axelsson, 22, JVM. De vann i Italien senast och nu leder de mästerskapet fem poäng före en annan svensk – PG Andersson.

4 (-) F1-skvaller

Det snackas om att:

...Jacques Villeneuve ska gifta sig med sin franska flickvän Johanna. Det ryktas om att paret väntar barn.

...Michael Schumacher lämnar besked om framtiden i samband med Monza den 10 september. ”Det var ett missförstånd mellan mig och Jean Todt,” säger Schumacher.

...McLaren-Mercedes kör med diamanter i ratten i Monaco.

5 (10) Indy 500

?Dags för det 90:e mötet på Indianapolis Motor Speedway. I första ledet står Sam Hornish Jr, mästerskapsledande Helio Castroneves och fjolårsvinnaren Dan Wheldon.

Håll lite extra koll på Danica Patrick, Michael Andretti, 43, som gör comeback och hans son Marco, 19, som debuterar. Viasat Sport 3, söndag 18.45.

6 (-) Svenskt i korthet

Rickard Rydell avancerar i WTCC efter en andra och en femteplats i England. Totalt ligger han femma.

16-årige Martin Kudzak var tvåa i det andra racet av F3 på Donington Park. Totalt ligger han trea i det nationella mästerskapet.

Mattias Ekström tog sina två första DTM-poäng i helgen.

7 (-) F1 i Ryssland

Chelseas oljemiljardär Roman Abramovich vill ta F1 till Moskva. Han bor granne med Bernie Ecclestone i London och har på F1-guruns uppdrag träffat Moskvas borgmästare Juri Luzjkov för att diskutera finansieringen.

– Det är ingen hemlighet att ett lopp i Moskva är ett stort mål, jag är övertygad om att det blir verkligt inom fem år, säger Bernie Ecclestone till Sport Bild.

8 (-) ”Vi finländare vinner aldrig någonting. Vi vet att vi oftast inte har nån chans. Därför var det stort att vinna”.

Kimi Räikkönen var en av fem miljoner finländare som följde Lordis väg i Eurovision Song Contest – mot seger. ”Jag hoppas av hela mitt hjärta att samma sak händer mig i Monaco, det vore också oväntat,” förkunnade Räikkönen.

9 (-) Thomas Rådström

I en lånad Hyundai vann han premiären av rallycross-SM i Arvika före Per Eklund (Saab) och Kenneth Hansen (Citroen C4). Delar av drivlinan till Rådströms egen bil befinner sig fortfarande i England och för att kunna vara med fick han låna klubbkompisens Ingemar Bjöörns bil – och det gick perfekt. Rallycrossen fortsätter med med EM i Tjeckien nästa helg, det mästerskapet leds av Lars Larsson (Skoda Fabia) två poäng före Kenneth Hansen.

10 (-) Svenskar i helgen

World Series och Alx Danielsson tävlar i Monaco. Alx är femma i mästerskapet.

Björn Wirdheim kör i Formula Nippon på Twin Ring Motegi. Han ligger trea totalt.

Sebastian Hohenthal kör för Prema Powerteam i kinesiska Formel Renault.

Motorstopp

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport