Poker

Tredje lektionen: Det fortsatta satsandet

Av: 

Zendry Svärdkrona

SPORTBLADET

I förra lektionen gick jag igenom den första satsningsrundan i hold’em, och sparade då av utrymmesskäl en sak tills idag: nämligen regeln om ”aktiva mörkar”, live blinds på engelska.

Denna regel innebär i klartext att även om ingen spelare höjer stora mörken i första satsningsrundan, alltså ingen vill satsa mer än vad stora mörken är på, så har ändå spelaren med stora mörken rätt att höja när han/hon så småningom talar i första rundan.

Denna regel är för rättvisans skull. Alla de andra har ju haft möjligheten att höja när de talade; självklart ska spelaren med stora mörken få samma möjlighet.

Denna möjlighet ska du utnyttja när situationen är den rätta. Har du till exempel ett bra startpar som J-J, så höj med det när du sitter i stora mörken efter att andra bara gått med!

Detta om första satsningsrundan. Men det återstår ju ytterligare tre satsningsrundor: efter floppen, efter fjärde kortet (the turn) och efter femte kortet (the river).

Alla dessa satsningsrundor tillgår på samma sätt: närmaste ”aktive spelare” (= som inte har lagt sig) medsols efter dealerknappen talar först, och turordningen går sedan vidare. Till skillnad mot i den första satsningsrundan kan du nu antingen checka eller beta.

Om du väljer att checka, så motsvarar det att du ”avvaktar”: du satsar inga marker just då, men reserverar dig för möjligheten att gå med om någon annan stoppar pengar i potten. Du markerar en check genom att antingen säga ”Check” när det blir din tur att tala, eller genom att knacka lätt i bordet med handen eller fingrarna.

Tänk på att checka kan du BARA göra så länge ingen före dig har betat, alltså satsat en eller flera marker! Det kan ibland bli så i en satsningsrunda att ingen vill beta i potten, utan det blir rundcheckning och alla får ”gratis” titta på nästa kort.

Om du eller någon annan däremot väljer att beta, ställs de efterföljande spelarna som vanligt inför pokerns klassiska beslut: lägga sig, gå med, eller höja?

Tänk på att efter en avslutad satsningsrunda ska alla satsade marker in i potten: den följande rundan börjar alltså ”från noll”. En annan sak du ska tänka på är att de marker som du satsar ska du lägga väl synliga framför dig, halvvägs till potten. Att direkt slänga in sina marker i potten är dålig pokeretikett!

Nästa vecka fortsätter pokerskolan!

Dan Glimne är författare till

Pokerhandboken och kommentator

i Pokermiljonen på TV 4

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Poker