Knapp seger för Umeå IK

SPORTBLADET

”Vi är inte i någon djup formsvacka”

Örebro (TT)

Umeå IK var nära poängförlust mot Kif Örebro men det regerande svenska mästarlaget vann med knappa 2–1 (1–1) på Behrn arena.

Trots den knappa segern tycker landslagsmittfältaren Malin Moström att snacket om Umeås formsvacka är omotiverat.

– Vi är inte i någon djup formsvacka, säger Moström.

Umeå leder serien och så långt är allt som vanligt i damallsvenskan.

Men i år har inte laget dominerat på samma sätt som förr. Främst är det målskyttet som i Hanna Ljungbergs skadefrånvaro har klickat.

Hemma mot Kopparberg/Göteborg fick laget nöja sig med 1–1. På lördagen tog Kif Örebro, inför årets hittills största publiksiffra (3211), ledningen med 1–0 genom landslagsbacken Stina Segerström. Umeå kvitterade på en inåtskruvad hörna från Marta efter 35 minuters spel. Förra Kif-spelaren Lisa Dahlkvist såg ut att ha fått huvudet på bollen, men domartrion ville tilldela Marta målet.

Obesegrade

Trots oavgjort var Umeåspelet långt ifrån mästarklass.

– Vi jobbade inte för varandra. I andra halvlek tog vi oss samman, säger Moström.

Då tog Umeå över spelet och tryckte hemmalaget tillbaka.

Marta hade ett skott i stolpen och norska landslagsspelaren Lise Klaveness flera heta målchanser innan hon avgjorde matchen när hon forcerade in 2–1 i 53:e minuten. Marta slog den inåtskruvade passningen.

Umeå är därmed fortsatt obesegrade i damallsvenskan.

– Folk har blivit bortskämda med våra framgångar. I år har vi svajat lite och har inte fått spelet att fungera. Vi har inte kommit upp i normal standard. Men man kan inte förvänta sig att vi spela ut alla lag. Allsvenskan blir tuffare och tuffare för varje år, säger Moström.

Utveckling

Kif-tränaren Pia Sundhage var nöjd, med tanke på att förra årets möte slutade med förlust med hela 7–2.

– Vi har närmat oss och som det här laget utvecklar sig kommer vi snart att gå om, säger Sundhage som siktar på SM-guld senast säsongen 2010.

Umeåtränaren André Jeglertz höll med om att Örebrolaget är bättre i år.

– De har utvecklats mycket, men jag hoppas att de aldrig går om oss. Men om man inte går framåt så kommer man att bli passerad av andra lag. Det är utmaningen som vi står inför, säger Jeglertz.

I lördagens andra match spelade Jitex och Qbik 1–1. Jitex tog ledningen genom mål av Therese Andersson i 75:e minuten. Maureen Mmadu kvitterade sedan för Karlstadsklubben i 82:a.

TT