BRONSSKRÄLLEN

SPORTBLADET

Anna Ottosson chockade med ett jätteåk – Anjas miss betydde brons för Anna

Foto: SUPERSRKÄLLEN Alla snackade om Anja – då slog Anna Ottosson till med ett jätteåk och körde upp sig från en 13:e plats till pallen. Ottosson tog brons - men Anja körde bort sig.

SESTRIERE/STOCKHOLM

Anja körde bort sig – men Sverige tog medalj ändå.

Anna Ottossons bronsmedalj är det svenska utropstecknet i Turin-OS idag.

– Om jag ska vara helt ärlig så blev jag glad – förlåt Anja! när hon gick i mål, sade Anna Ottosson efteråt.

Foto: Anna Ottosson efter sitt superåk som räckte hela vägen till medalj.

Julia Mancuso, USA tog guldet. Finska Tanja Poutiainen tog silvret.

Men bronset tog Anna Ottosson, Sverige, dagens jätteskräll.

– Det känns overkligt. Efter första åket var jag redo att packa väskan och åka hem, säger den nyblivna bronsmedaljören till SVT. Det var ju en otrolig tur att jag inte gjorde det, skrattar hon.

”Jag var arg”

– Jag var arg efter första åket där jag gjorde ett misstag in i branten. Inför det andra hade jag inget att förlora och jag visste att det var sista chansen för mig att ta medalj i ett OS.

Efter superåket blev det en nervös väntan:

– När jag körde visste jag inte hur bra det var, det var dålig sikt och slagigt. Jag trodde inte det skulle räcka till pallen, förrän det var fem åkare kvar. Och när Anja körde var jag nervös och tittade inte.

Hur kändes det när Anja körde i mål på sjätte?

– Om jag ska vara helt ärlig så blev jag glad – förlåt Anja! när hon gick i mål. Hon HAR ju så många medaljer, skrattar Anna Ottosson.

Kämpig säsong

Anna har haft en kämpig säsong:

– Jag har tvivlat själv ibland. Efter första åket kände jag att ”det här kanske inte är min grej, jag ska fan inte upp på något podium”, men nu känns det bara otroligt skönt.

– Jag har åkt bra på träning hela tiden, men det har låst sig på tävling. Nu kan jag hantera pressen bättre. Jag försöker ha roligt istället för att pusha mig själv att vinna. VC-finalen i Åre i år blir kul.

– Det är jättekul för henne, säger SVT:s expertkommentator Pernilla Wiberg, som liksom alla andra trodde att det var Anja Pärson som var dagens stora svenskhopp.

Anja Pärson fyllde själv i:

– Man blir lite rörd. Det är klart jag sätter mig själv främst, men det hade varit jobbigt att peta ner en svenska från pallen.

Skördade offer

Den 23:e porten i andra åket, som lagts av Janicas pappa Ante Kostelic, skördade många offer.

Snöyran gjorde det inte lättare.

Anna Ottosson gjorde ett superåk i andra och gick in som solklar ledare 1.34 före. Det räckte långt, långt... Ända till brons.

Dessförinnan hade Jessica Lindell-Vikarby ett superåk på gång, men hon gjorde en miss i slutet som kostade massor med tid. Maria Pietelä Holmner, näst bästa svenska efter första åket, gick in 1.36 efter Ottosson.

Anna Ottosson