Jätterekord av nytt svenskt diskuslöfte

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Svensk diskus fortsätter imponera.

Daniel Ståhl kastade 68.03 i Chula Vista, USA, men dagens svensk var ändå Jakob Gardenkrans som slog ett personligt rekord med fem meter när han EM-kvalade med 63,63.

– Jag har aldrig fått en sådan träff! Det var rysningar i hela kroppen, säger 20-åringen till förbundets hemsida.

Det är ingen tvekan om att Daniel Ståhl står i främsta ledet för både svensk friidrott i allmänhet och svensk diskus i synnerhet.

Men det är inget fel på bredden där bakom i Sveriges nya nationalgren. 2016 var Axel Härstedt i OS-final och i fjol var Simon Pettersson i VM-final. Samme Simon öppnade årets säsong med 65,81 redan i mars och visade att han tagit ytterligare ett kliv.

Och det är det fler som gör. När träningsgruppen som både Ståhl och Pettersson ingår i gjorde första tävlingen under träningslägret i Kalifornien klev ytterligare en svensk in i Europaeliten, 20-årige Jakob Gardenkrans.

Långt även av Fanny Roos

Efter att ha kryssat i de tre första kasten slog han personligt rekord, 58,60 i fjärde för att sedan på sitt livs fullträff i sista omgången. Diskusen landade på 63,63, personligt rekord med fem meter och tretton centimeter över EM-kvalgränsen.

– Jag har aldrig fått en sådan träff! Det var rysningar i hela kroppen. Jag är så jävla glad, säger han till förbundets hemsida.

Daniel Ståhl har brottats med en del sjukdomsproblem men blev ändå tvåa i tävlingen på finfina 68,03, slagen endast av iraniern Ehsan Hadadi med sina 68,63. Simon Pettersson deltog inte i tävlingen.

Även kulstöterskan Fanny Roos är med Vestein Hafsteinssons träningsgrupp i Chula Vista och visade fin form med 18.08, bara 13 centimeter från hennes eget svenska rekord.

Även Armand ”Mondo” Duplantis var i elden i natt och hoppade 5,81.

EM i friidrott arrangeras i Berlin, Tyskland, i augusti.

Publicerad:

LÄS VIDARE