Nya taktiska inslag mot Chile: ”Triggers”

SPORTBLADET

Grunderna sitter, inför VM ska landslaget lyfta ytterligare.

I vänskapsmatchen mot Chile kommer spelarna att testa nya taktiska drag.

– Vi jobbar med triggers, att gå från vårt vanliga försvarsspel till att bli mer aggressiva, säger assisterande förbundskapten Peter Wettergren.

De första träningarna på Bosön för ett och ett halvt år sedan handlade om att extremt tydligt sätta grunderna i försvars- och anfallsgrunderna.

Förbundskapten Janne Andersson och Peter Wettergren flyttade spelare och styrde alla uppspel enligt en bestämd ordning.

Efter en lång framgångsrik kvalresa står det nya landslaget inför sitt första mästerskap.

Grunderna sitter, men har blivit hårt repeterade inför lördagens möte med Chile.

När Sportbladet ber Peter Wettergren peka ut grunderna i Sveriges försvars- respektive anfallsspel blir det konkret.

Foto: Foto: AFP/TT
VÄSSAR SPELET. Om 86 dagar spelar Sverige VM-premiär mot Sydkorea. Innan dess ska fyra träningsmatcher avklaras – den första 18.00 i kväll.

Försvarsspelet:

– När motståndarna har bollen är alla våra spelare försvarsspelare. Det är ett kollektiv som försvarar. Vi tillåter spel framför oss och utanför, men inte emellan oss och bakom oss. Det är oerhört viktigt. Sen jobbar vi med att förflytta oss efter bollen. Vi struntar i var motståndarna är i många lägen, bollen bestämmer utgångsposition.

– Vi ska göra det trångt för motståndarna och skulle de hitta in mellan oss ska vi vara oerhört aggressiva.  Det innebär att alla måste förstå sin roll och göra den.

Anfallsspelet:

– Både Janne och jag tycker att vi ska ha en teknisk fotboll. Vi vill ha ett passningsspel nerifrån. Vi vill ha ett varierat anfallsspel. Ibland går vi längre, ibland kort. Vi vill inte att motståndarna ska kunna läsa oss, vi vill var flexibla där. Och nyttja de fria ytor som finns förstås.

Kommer att testa redan mot Chile

Nu, med månader kvar till VM, är det dags att ta nästa steg. Att utveckla, förfina, bygga på.

Två nya taktiska drag kommer att provas under matchen mot Chile: triggers och förmågan att smart använda det öppnande kaos som bjuds vid snabba omställningar.

– Det finns saker vi måste skruva på för att bli bättre som lag. Vi jobbade med triggers i dag, att gå från vårt vanliga försvarsspel till att bli aggressiva. Att gå ifrån att vara i positionsförsvar till att vara aggressiva, till ett mer man-man-tänk. Det kan vara om vi ligger under och måste göra någonting  Eller att vi inte vill att motståndet ska spela bort matchen genom att stå i backlinjen och vi flyttar, säger Peter Wettergren i torsdags.

– Det är klart att vi kommer att testa det, säger han.

Laget har också jobbat med möjligheterna vid snabba omställningar, innan motståndet hinner omorganisera sig.

– Vad gör du när vi vinner boll? Det är också saker som är viktigt, säger han.

Ambitionen är att så många spelare som möjligt ska få starta i en av de två matcherna som väntar (Chile lördag och Rumänien tisdag). Det innebär att det blir få byten.

Spelar aningen som VM-motståndaren

Det sydamerikanska motståndet är valt delvis för att det finns inslag i spelet som påminner om vad som väntar i mötet med sommarens VM-motståndare Mexiko.

– Då de är från samma världsdel så spelar de ganska likt. Klart de ändrar lite i sin grundposition, men har en typ av fotboll med kvicka, snabba spelare som vill spela. Det är sällan du ser den tidiga djupledsbollen som du ser i Europa, det enda gången vi har sett det är när Vidal kommer ner och slår den och det får vi vara beredda på, säger Wettergren och lägger till:

– Vi tror att det är ett lag som vill spela via sina lagdelar och det tror vi även Mexiko är.

Den assisterande förbundskaptenen är starkt delaktig i lagets taktiska utveckling. Han pekar själv på spelarnas roll också.

– Grunden finns, den kommer vi inte att ändra på och det är spelarna överens med oss om. Jag hyllar dom brutalt. Vi diskuterar väldigt mycket, det finns inga kontroverser, säger han.

Fotbollsbibeln – allt om säsongen 2018 – i butik nu! 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM