”Frågan är vad de andra höll på med”

avErik Karlsson

SPORTBLADET

GÄLLIVARE. Martin Johnsrud Sundby var dominant i fredags och Johannes Høsflot Klæbo var det under lördagens sprint när norrmännen genrepade i Beitostölen. 

Calle Halfvarsson har följt resultaten med intresse – men är inte så imponerad av gänget där bakom. 

– Frågan är väl vad de andra killarna höll på med?!, säger han. 

Calle Halfvarsson var besviken på sin egen insats i premiären. Den ryska armén i Gällivare var honom övermäktig när han slutade åtta på 15 kilometer klassiskt. Och som om inte det vore nog med ryssarnas dominans så genrepar Nordens motsvarighet till röda armén i Beitostölen just nu. Där har Martin Johnsrud Sundby vunnit 15 klassiskt följd av supertalangen Johannes Høsflot Klæbo och på lördagen sprint var det Klæbo-show på sprinten. 

Den explosiva norrmanen hade så mycket marginal att han kunde kosta på sig att buga sista 100 meterna och ändå vinna med dryga sekunden mot resten av den norska eliten. 

”Såg dominant ut”

När Sportbladet träffar Calle Halfvarsson har sett loppet och är imponerad. 

– Han såg dominant ut. I finalen var han väldigt vass, men det visste vi nog allihopa. Men sen är det väl frågan vad de andra killarna höll på med? 

Ja, ett litet glädjeämne för Halfvarsson och övriga svenskar var trots allt att Høsflot Klæbo var ganska ensam om att imponera i sprintupptakten. Tvåa var okände Kasper Stadaas och mer kända namn som Emil Iversen slutade sist i finalen. 

– Det kändes lite tamt, säger Halfvarsson. 

Northug startade inte

Den enda norrmannen som var nöjd med det var troligen han som inte kom till start, Petter Northug. 

– Ja, nu såg det ju inte så bra ut så han kanske känner sig lite lugnare, säger Halfvarsson som tycker Northug borde få åka premiären i Ruka nästa helg även om han inte ställt upp på uttagningstävlingarna. 

– Om det ser ut som det gör nu så tycker jag han borde få en plats på gamla meriter. Alla vet vad han kan när han är i bra form. Hade det varit fler som knackat på dörren kanske man hade tänkt annorlunda. 

– Men det är tungt för honom. Det är aldrig roligt att komma in i säsongen på det här viset, det är inte speciellt bra. 

Men du vill möta honom i Ruka? 

– Ja, det är roligare om han är där.