Sportbladet

Sveriges medaljhopp

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

Sportbladets Johan Flinck rankar

I morgon inleds vinterns supermånad — då avgörs VM i våra tre stora vinteridrotter: skidskytte, längd och alpint.

Sportbladets Johan Flinck rankar våra 20 största medaljhopp en sista gång.

1. (1) Björn Ferry, skidskytte

Visade upp dunderform och iskall skalle med en seger och en andraplats förra helgen. Inte tävlat sedan dess. Siktar hårt på en individuell medalj och har, som de flesta skidskyttarna, hela fyra chanser.

2. (5) Anja Pärson, alpint

Anja kan snacka hur mycket hon vill om att totalcupen är prio ett i år. Här fortsätter hon klättra för varje gång. Till störtloppet (och kombinationen) lägger vi, efter gårdagens andraplats, också stor chans i super-G.

3. (–) Jessica Lindell-Vikarby, alpint

Från ingenstans (i varje fall ur denna listans perspektiv) till en pallplats. En seger och en tredjeplats i super-G på en vecka just före VM gör henne naturligtvis till en stekhet medaljkandidat.

4. (2) Emil Jönsson, längd

Vår sprintkung har vunnit individuellt både i klassiskt och i skejt i världscupen i år. VM-sprinten går i skejt. ”Bara” en röd, norsk armé kan stoppa honom.

5. (3) Mixstafett, skidskytte

Sverige har ett bättre lag nu än vid VM-guldet för två år sedan: de fyra ligger trea, fyra, sexa och fjortonde i världscupen.

6. (4) Helena Jonsson, skidskytte

Har, som tidigare sagts, fyra lika stora individuella chanser på VM. Har liksom de andra skidskyttarna, inte tävlat sedan förra veckans lista.

7. (6) Herrstafett, längd

Två stafetter har körts hittills (ingen sedan förra listan) och Sverige har två andraplatser. Allt annat än en medalj är fortfarande ett misslyckande.

8. (7) Johan Olsson, längd

Tvåa två gånger om på SM i helgen. Men på VM gäller det Olssons favoritdistans: 15 km klassiskt där han har en seger plus ytterligare en pallplats i världscupen.

9. (8) Carl-Johan Bergman, skidskytte

Till skillnad från de andra toppnamnen i skidskyttelandslaget har världscup-trean Bergman nog ”bara” tre individuella VM-chanser: sprint, jaktstart eller masstart.

10. (9) Teamsprint damer, längd

Sverige är regerande OS-mästare och det såg länge ut som att hjältarna från Turin, Lina Andersson och Anna Olsson, skulle bilda paret. Men Britta Norgren utmanar med sin seger i SM på klassiskt.

11. (10) Teamsprint herrar, längd

Emil Jönsson har individuellt vunnit både i klassiskt och i sprint i världscupen i år. Men orkar han med både individuellt och teamsprint på två dagar? Mats Larsson borde i varje fall vara ena parten i detta lag.

12. (11) Anna Carin Olofsson-Zidek, skidskytte

När hon lämnade Östersund mitt under VM i fjol skrev jag att hon aldrig skulle stå på pallen igen. Jag hoppas jag får fel. Har gjort sina bästa tävlingar sedan dess de sista två världscupveckorna före VM.

13. (12) Damstafett, längd

Norge och Finland är klart bäst i världen. Men Sverige känns som lika klar trea.

14. (13) Charlotte Kalla, längd

15. (14) Herrstafett, skidskytte

16. (–) Anders Södergren, längd

17. (15) Damstafett, skidskytte

18. (16) Maria Pietilä-Holmner, alpint

19. (17) Anna Haag, längd

20. (18) André Myhrer, alpint

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert: