Tacka Anna

SPORTBLADET

Annikas blotta existens bromsade upp många svenskor

För ett halvår sedan såg det becksvart ut.

Annika hade slutat och den enda som spelade okej var Helen Alfredsson, vackert så men ingen att hänga en skylt med ordet ”Framtid” om halsen på.

Nu ser allt annorlunda ut och vi marscherar in till en ny major med hopp och bra vibrationer.

Tack Anna för det.

Visst fanns det namn när Annika slutade men det fanns frågetecken bakom alla. Det var oslipade spelare från amatörleden, och det har ju hänt oftare än inte att spelare försvunnit i avgrunden mellan amatörliv och proffsspel.

Guldlaget från VM i Australien 2008, som vann guldet med förkrossande tolv slag, bestod av tre spelare, och man visste att de skulle bli bra, frågan var hur bra.

Lilla stora Anna Nordqvist har redan presenterat sig medan de två andra förhoppningsvis kommer att dras med så småningom.

Bollnästjejen Pernilla Lindberg har nyligen blivit proffs och sköt direkt nytt banrekord på en av banorna på Kings´ Island på Futures Tour, där hon klarat kvalet i sina fyra tävlingar och har två topp tio.

Dags för andra svenskor

Caroline Hedwall, skånskan som ofta varit den bästa av de tre, vilket inte per automatik innebär att hon alltid kommer att vara det, men ändå, en jättetalang.

Hon läser på Oklahoma State och den dagen hon blir proffs kommer hon att leverera rakt av direkt, tror jag.

Att Annika slutade var tråkigt och det kändes tomt och oroligt. Men jag tror att det samtidigt öppnade för andra svenskor att ta klivet ur den stora skugga som vilade över alla fairways som hon vandrade.

Jag tror heller inte att Anna Nordqvist hade vunnit LPGA-mästerskapet om Annika fortfarande spelat.

Annikas blotta existens bromsade upp många svenskor. Det är svårt/omöjligt att besegra sin stora förebild eller ikon. Nu är det fritt fram att skapa nya i stället och Anna Nordqvist tog chansen direkt, det lär lossna för fler svenska tjejer allt eftersom. Mikaela Parmlid har ju plötsligt fattat hur bra hon är och kanske händer samma sak för Louise Stahle och Linda Wessberg, eller någon annan.

Jag har svårt att tro att just Anna Nordqvist kommer att vinna två majors i rad just nu som rookie. Det vore en så stor bedrift att jag har svårt att ens tänka på den.

Men det beror inte på att hon inte vågar eller på att hon skulle banga om hon fick chansen.

Jag tror helt enkelt att hon inte riktigt är tillräckligt bra, än, men jag hoppas att jag har fel.

Det blir allt svårare att vinna på damsidan och precis som på herrsidan kan snart nästan alla spelare i ett majorfält vinna med maxspel och maxflyt.

Samtidigt finns något i mig, ett minnesfragment av Anna Nordqvists uppvisning på Bulle Rock, som säger mig att Anna Nordqvist är en spelare som växer när det gäller mycket.

Jag tror att det handlar om trygghet och jag hoppas att jag har rätt.

Det talas om...

...Myteriet på LPGA-touren såklart. Flera av de stora spelarna är besvikna på Carolyn Bivens och vill ha en ny chef. Sämre tider har gjort att touren tappat sju tävlingar de senaste två åren och den trenden måste brytas annars riskerar touren sin existens.

Spana in...

...Lorena Ochoa är världens bästa spelare på damsidan men hon har uppenbara problem på greenerna. Om hon puttat normalt så hade hon varit topp tre varenda tävling men det är plågsamt att se hennes allt märkligare stroke. Hoppas att hon hittar känslan igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf