Skrällen efter otroliga veckorna

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

SPORTBLADET

Han var inte ens svensk medborgare för tio dagar sedan.

I kväll skrällde Amanuel Gergis, 21, och vann Finnkampen när han blev inkastad som reserv på 10 000 meter.

– Det har hänt mycket på två veckor, säger han i SVT.

I början av 2014 flydde en 17-årig Amanuel Gergis från det eritrianska friidrottslandslaget under tävlingar i Tyskland för att ta sig till Sverige som flykting.

Ända sedan han kom till Sverige har han fortsatt sin löparkarriär. Redan 2016 ställde han upp på SM och slutade femma på 5000 meter men landslaget har inte varit aktuellt på grund av att han inte varit svensk medborgare.

Men så två dagar före SM fick Gergis glädjebeskedet att han fått ett svenskt medborgarskap. Han följde upp med en femteplats på 10 000 meter och en fjärde på 5000 meter under SM – och en första landslagsuttagning på den sistnämnda distansen på Finnkampen.

En händelserik vecka som blev än mer spektakulär när favoriten på dubbla distansen, Napoleon Solomon, drog sig ur Finnkampen och Gergis kastades in på distansen som reserv – och vann.

Turebergslöparen var den enda svensken som hängde med när Arttu Vattulainen och Jaakko Piesanen höjde farten på slutvarvet och på upploppet var 21-åringen klart spurtsnabbast.

”Helt otippat”

Tiden 29,23,74 var ett personligt rekord med drygt halvminuten.

– Har du sett! Helt otippat vinner han loppet, säger Anders Gärderud i SVT.

– Det kändes väldigt bra! Det har hänt mycket, jag hade ingen aning om att jag skulle kunna springa på SM och sedan Finnkampen, så det har hänt mycket på bara två veckor, säger Gergis till SVT.

I morgon springer han 5 000.

–Jag tror jag kommer att orka, säger han.

Gergis skräll på 10 000 meter var dock en av få positiva på herrsidan. Efter första dagen ligger favorittippade Sverige under med 105–98. På damsidan har Sverige gått bättre och leder med 106,5–98,5.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN