Skrällförlust för Kalla på hemmaplan

SPORTBLADET

I går var Charlotte Kalla överlägsen på hemmaplan.

Men i dag åkte hon överraskande på en förlust – mot okända finskan Johanna Matintalo, 21.

– Detta är kanske min bästa seger i karriären, säger skrällsegraren.

Efter gårdagens överlägsna seger på 10 kilometer fritt var det många som hade räknat in en ny seger för Charlotte Kalla vid Skandinavisk Cup i Piteå.

Men trots att Kalla anförde fältet från start blev hon inte av med motståndet på 20 kilometer klassiskt, in mot upploppet hade hon sällskap av Ebba Andersson, norskan Kari Öyre Slind och finskan Johanna Matintalo.

29:a på VM

Och det var den okända 21-åriga finskan som var starkast på det långa upploppet och stakade till seger strax före Kalla och trean Ebba Andersson.

– Mitt sista drag var att avgöra på spurten och jag kände att mina skidor var snabba i dag. Jag var först in på stadion och väldigt förvånad att ingen kom ikapp mig. Jag var nästan säker att Charlotte skulle spurta ner mig och väntade bara, säger Matintalo förvånat.

Hur mycket respekt har du för Charlotte Kalla?

– Jag har sett henne åka i världscupen den här säsongen och tänkt att hon är i grymt bra form. Hon är kanske inte min idol för de är från Finland men jag respekterar henne och detta är kanske min bästa seger i karriären.

”Kändes segt”

Johanna Matintalos främsta merit sedan tidigare var en tolfteplats vid 10 kilometer klassiskt i Otepää i februari. Något hon följde upp med en 29:e plats på hemma-VM.

Men nu har hon alltså besegrat Charlotte Kalla på hennes egen hemmaklubbs arena.

– Det kändes som jag bara hade en fart i kroppen, det var lite segt. Jag försökte tänka att nu trycker vi på, men det svarade inte, säger Kalla besviket.

Alla svenska världscupvinnare i längdskidor – damer 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM