Ryska supertrion stoppas från OS

avPatrik Brenning

Längdåkaren Sergej Ustiugov, skidskytten Anton Shipulin och superstjärnan i short track Viktor Ahn stoppas från OS i Sydkorea.

Det meddelar ryska olympiska kommittén som frågar sig varför trion inte finns med på IOK:s lista över ryska idrottare med rätt att tävla i Pyeongchang.

– Det här en kampanj för att slå ut de starkaste ryssarna från OS, säger ryske toppolitikern Mikhail Degtyarev.

Ryssland kommer inte få tävla som nation i OS i Sydkorea efter den gigantiska dopningsskandal som rullades upp efter spelen i Sotji 2014. Ett antal ryska idrottare kommer dock få chansen att ställa upp under neutral flagg och epitetet ”Olympiska idrottare från Ryssland”.

Specialgranskas

Dessa idrottarna måste först godkännas av en speciell IOK-kommission som granskar de aktivas dopningshistoria och eventuella kopplingar till den påstådda stadsstödda dopningen under Sotji 2014. Bland de namn som är aktuella för dispens finns dock inte tre urstarka medaljhopp.

Dubble världsmästaren i längdskidor från VM 2017 Sergej Ustiugov, världscupfyran i skidskytte tillika guldmedaljören i stafett från Sotji Anton Shipulin och sexfaldige olympiske mästaren i short track Viktor Ahn saknas alla och stoppas därmed från spelen i Sydkorea.

Ryssland protesterar

Vicepresidenten i ryska olympiska kommittén Stanislav Pozdnyakov upptäckte själv att trion saknades bland namnen med möjlighet till dispens under förhandlingar med IOK under måndagen. Pozdnyakov protesterade omedelbart då han menar att trion ”aldrig varit involverade i något dopningsfall” och att ”alla prover de lämnat under sina karriärer varit negativa”, skriver AP.

1 av 2 | Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYR≈N

Ans advokat säger samtidigt enligt TT att det inte finns tid att överklaga beslutet före OS.

IOK har inte velat kommentera nyheten med hänvisning till att de inte kan uttala sig om individuella fall.

”Fruktansvärda nyheter”

Men reaktionerna från ryskt håll är förstås skarpa.

– Vad är detta? Är det ett sabotage? Det är medaljhopp i tre sporter. Det är fruktansvärda nyheter för hela landet. Det är ett brott, säger idrottspampen Dmitry Svishchev.

Politikern Mikhail Degtyarev anklagar IOK för mygel.

– Det här en kampanj för att slå ut de starkaste ryssarna från OS, hävdar han.

Svenske förbundskapten RIkard Grip är förvånad över dagens besked.

– Det var överraskande. Jag blir både förvånad och chockad. Det har ju hela vintern känts som det varit ganska öppet och klart om vilka ryssar som varit inblandade i detta - och där har ju inte Ustjugovs namn varit med, säger Grip till Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM