Super Bowl – finalen på en kamp mellan Trump och NFL

SPORTBLADET

MINNEAPOLIS. I nästan ett halvår har Donald Trump drivit en kampanj – mot NFL. På söndag kulminerar den i det mest amerikanska som finns; Super Bowl.

Sportbladet berättar historien om dödsskjutningarna, ett knä och en president som skakat ligan.

Terence Crutcher vinglar mot sin bil med händerna i vädret. 

Han har stannat den mitt på väg 36 North Street i Tulsa och den blockerar trafiken.

Polisofficer Betty Jo Shelby, 42, går med draget vapen mot den stora kraftiga mannen som inte verkar lyssna på hennes rop. 

”Stanna!”. ”Lägg dig på marken!” ”Gå inte till din bil!”

Crutcher traskar vidare mot bilen med armarna i luften. Han kommer fram till förarplatsen och lutar sig mot stadsjeepen med stängd vindruta. Då avfyrar Shelby ett skott mot Crutcher.

Den 40-årige svarte mannen dör senare på sjukhuset. Man hittar inget vapen i hans kläder eller i hans bil. I blodet upptäcker man spår av drogen PCP.

Foto: TT / NTB Scanpix
Terence Crutcher skjuts ihjäl av polis

Den 1 september 2016. Colin Kaepernick, quarterback i San Francisco 49ers, ställer sig med ett knä i marken under den amerikanska nationalsången inför matchen mot San Diego Chargers. 

Det är en mycket symbolisk och genomtänkt handling. Under några av de tidigare matcherna har han suttit ner som en tyst protest mot förtrycket av färgade. Nu tar han ett knä som stöd för att visa mer respekt till militärerna, men för att fortfarande kunna visa sin ståndpunkt.

Två veckor senare skjuts Terence Crutcher till döds vid sin bil, mitt på vägen i Tulsa. En vecka efter det skjuts Keith Scott till döds i av polis i Charlotte, också han obeväpnad. Colin Kaepernick är mycket irriterad över dessa två händelser och tillståndet i landet och pratar engagerat om det med den samlade NFL-pressen.

Foto: Chris Carlson / TT / NTB Scanpix

– Det vore själviskt av mig att se åt ett annat håll. Det här är större än football, säger Kaepernick.

Hans knä blir starten på ett politiskt spel och en strid som kan ha sänkt hans egen idrottskarriär, men som också sätter honom på framsidan av Time Magazine och ger honom hyllningar och priser. Det blir också starten på Donald Trumps fäktande mot ligan NFL. En het debatt söndag efter söndag under 2017 när allt fler spelare och lag valde att följa Kaepernicks exempel och sätta ett knä i marken under nationalsången. 

En som inte gillar vad han ser är USA:s president, Donald Trump. Han måttar sin första verbala sving mot NFL i september 2017 under ett tal i Alabama. Trump är uttalad New England Patriots-fan, vän med quarterbacken Tom Brady, coachen Bill Bellichick och ägaren Robert Kraft. 

Efter senaste Super Bowl, när Patriots mirakulöst vänder mot Atlanta Falcons och vinner titeln, väljer Kraft att skänka en av de 150 Super Bowl-ringarna till Trump.

Foto: Charles Krupa / TT / NTB Scanpix

Trump ska ha fått ringen under sommaren, på hösten börjar Trumps ilskna retorik, först i tal – sedan i skrift.

– Skulle man inte älska att höra någon av NFL-ägarna, när någon inte respekterar vår flagga, att säga ’ta bort den där jäveln från planen, ut, han får sparken’.

Patriots gillar inte vad de hör.

– Jag är verkligen oenig med det som Trump sa. Det var bara splittrande, säger Tom Brady i en radiosändning.

Ägaren Robert Kraft, som skänkt en miljon dollar till Trumps kommité under hans installation som president och som alltså dessutom gett honom en Super Bowl-ring säger:

– Jag är djupt besviken. Jag tror att våra politiska ledare skulle kunna lära sig mycket om lagarbete och vikten av att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål. 

Totalt väljer 200 spelare i ligan under 2017 att knäböja under nationalsången under olika matcher. 

USA:s president Donald Trump skickar under den perioden 22 tweets som attackerar NFL på olika sätt.

Colin Kaepernick har inget kontrakt med något NFL-lag och får under samma period noll jobberbjudanden, trots svåra skador på quarterbackar bland annat i Houston, Miami, Arizona, Minnesota, Green Bay, New York Jets och Philadelphia.

I oktober 2017 skickar han ett klagomål till NFL och anklagar dem för att agera i maskopi. Många hävdar att lagens ägare inte vill befatta sig med Kaepernick och tror det blir onödig uppmärksamhet som tar kraft från annat i deras organisationer.

I november utnämns Kaepernick till Årets Medborgare av tidningen GQ och i december får han Sports Illustrateds Muhammad Ali Legacy Award. I tacktalet lovar han att fortsätta jobba för folket, med eller utan NFL.

Inför Super Bowl var Kaepernick till och med nominerad till att bli spelarunionens MVP för 2017, utan att ens ha spelat en match under säsongen.

Foto: Marcio Jose Sanchez / TT / NTB Scanpix
Foto: Rick Scuteri / TT / NTB Scanpix

CNN sammanfattar det i en mycket talande rubrik:

”Medan ni bråkade om nationalsången, samlade Colin Kaepernick in en miljon dollar i donationer.”

Donald Trump kommer mest troligt att se Super Bowl från en fest på hans golfbana i Florida, precis som han gjorde förra året. Då lämnade han partyt i förtid och missade en sensationell vändning från New England Patriots.

Frågan är om han kommer kunna hålla sig borta från att kommentera matchen, eller någon som möjligtvis ställer sig på knä, på twitter. Det här är USA, självklart finns det redan möjlighet att spela på hur många tweets Trump skickar om Super Bowl.

Hurvida Terrence Crutcher var intresserad av football framgår inte när man söker på hans namn. Men vi vet några saker:

Han blev 40 år, lika gammal som Tom Brady är.

Och han gillade att sjunga.

I natt sjunger Pink nationalsången på US Bank Stadium.

Dags för Super Bowl - så går spelet till 00:41