Efter segern – kollaps på startsträckan

Torstein Stenersen körde för en chans till OS-plats i skidskyttestafettlaget.

Det slutade med kollaps och färd till sjukhus i ambulans.

– Första prognosen löd att han skulle stanna kvar över natten för observation men han kvicknade till så pass snabbt att han kommer delta på kvällens prisceremoni på torget här, säger förbundstränaren Mattias Nilsson till förbundets hemsida.

Det var säsongens skräll i skidskyttevärldscupen när Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Fredrik Lindström vann herrarnas stafett i Oberhof med dryga minuten.

– Ja vad ska man säga, det känns verkligen som vi tog chansen i dag. Vi sköt jäkligt bra. Det känns galet stort!, sa Lindström till Sportbladet då.

Men det är på intet sätt säkert att vinnarlaget i tävlingen, där flera toppnationer vilade åkare, blir det lag som kör i OS.

De tre avslutande åkarna är klara för laget men platsen på förstasträckan och en reservplats står mellan Martin Ponsiluoma, Peppe Femling och Torstein Stenersen.

”Måste visa vad jag går för”

I dagens stafett var det dags för Torstein Stenersen att ge sig ut som startman.

– Jag måste visa vad jag går för, det är bara att gå ut och kämpa för laget, sa han till TV4 inför loppet.

Men det blev en tung dag för Stenersen som först behövde tre extraskott i liggande skyttet. Efter en bra ståserie var han dock bara 15 sekunder från täten.

Men då kom väggen.

På slutvarvet tappade Stenersen ytterligare 1,10 och växlade som tredje sista lag, 24:e av 26.

Förd till sjukhus

Och i mål blev svensken liggande länge innan han leddes iväg av medicinsk personal och svenska landslagsledare.

– Det såg ut som han fullständigt gått in i väggen, säger TV4:s mixed zone-reporter Mattias Tjernström.

Sebastian Samuelsson tog över och körde upp Sverige tiotalet placeringar. Efteråt var han ändå imponerad av Stenersen.

– Han hade verkligen tagit ut sig, det var kul att se. Det är bra att han tar ut sig, då gör man så gott man kan, säger han i TV.

Stark upphämtning av Sverige

Senare kom beskedet att Torstein Stenersen förts till sjukhus. Uppgifter till TV4:s reporter gjorde gällande att det handlade om störningar i hjärtrytmen, men vad som var orsaken till det är ännu oklart.

Senare uppdaterade skidskytteförbundet status för Stenersen på sin hemsida.

– Ja vår tävlingsläkare Lykke Tham ville att han skulle kollas upp och första prognosen löd att han skulle stanna kvar över natten för observation men han kvicknade till så pass snabbt att han kommer delta på kvällens prisceremoni på torget här i Ruhpolding. Men vi följer självklart detta så det blir så och så att de tester vi gjorde på sjukan inte visar något annat nu, säger förbundstränaren Mattias Nilsson.

I spåret avslutade Sverige stafetten mycket övertygande. Martin Ponsilouma förde upp Sverige till sjundeplats och Fredrik Lindström gjorde en väldigt vass avslutande sträcka och knep ytterligare en placering på slutvarvet. I mål var Sverige 1.50 från segrande Norge.

En insats som stärkt Martin Ponsiluomas OS-aktier.

– Det borde jag väl ha gjort, jag är nöjd i alla fall, säger han i TV4.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.