Starkt OS-besked av Anna Dyvik

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE

avErik Karlsson, Petra Thorén

SPORTBLADET

PLANICA/STOCKHOLM. En hård kamp om OS-biljetterna.

Då övertygade Anna Dyvik och tog ett stort steg närmare OS med en ny finalplats.

– Jag borde vara närmare än jag var i går i alla fall, säger hon.

Anna Dyvik började visa form redan förra helgen i Dresden när hon tog sig till final för första gången i sprint och den formen följde med till OS-ödestävlingen i Planica.

En sprintplats stod öppen bakom Stina Nilsson, Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter och Dyvik visade redan i kvalet att hon var en stark kandidat när hon gick in som trea.

Hon följde upp det med en imponerande kvartsfinal där hon tog rygg på Heidi Weng och lätt gick vidare som tvåa.

– Väldigt smart och starkt gjort av Anna, säger Mathias Fredriksson.

”Närmare nu antar jag”

Samtidigt försvann alla övriga OS-konkurrenter, Evelina Settlin, Jonna Sundling, Linn Sömskar, ut i kvarten.

I semifinalen testade hon samma taktik med rygg på Weng. Den här gången spurtade hon ner norskan, men fick se sig slagen av Kathrin Rolstad Harsem och Jessica Diggins. Tiden var ändå så bra att Dyvik gick till final.

I en tuff final slutade sedan Dyvik femma.

– I semifinalen tog jag ut allt jag kunde så på start i finalen var jag helt slut och hoppades bara att alla andra var trött också. Men det kändes ändå bra, säger Anna Dyvik som njöt av formbeskedet:

– Jag trodde aldrig jag skulle gå till final på den här banan, svinkul!, säger hon.

”Knäckte något innan start”

Stina Nilsson hyllade Anna Dyvik som enligt henne hade en strulig väg in i finalen.

– Jag såg att hon inte hade bästa uppladdningen, hon behövde knäcka något inför starten. Jag är imponerad att hon ens kom till start.

Ska hon ha en OS-plats?

– Jag vill inte ta ut någon, men jag tycker hon imponerar i dag och hon gör verkligen anspråk på platsen, säger Nilsson.

Damtränaren Ole-Morten Iversen bekräftade mer eller mindre en OS-plats för Dyvik.

– Klart. Det säger sig nästan själv. Det ser alla. Hon går till final och blir femma.

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.


ÅKARNA SOM JAGAR SISTA OS-PLATSERNA

LÄNGDSKIDOR

Viktor Thorn, 21

Disciplin: Sprint och distans.

Stjärnskott som haft sparsamma framgångar i världscupen med en plats under topp 30. Vass i Skandinaviska cupen nyligen. Kör sprint och distans i Planica i helgen. Aktuell som framtidsnamn.

Emil Jönsson, 32

Disciplin: Sprint och distans.

Har haft skadeproblem och sliter nu för en OS-biljett. Femteplatsen i Dresden förra veckan räcker inte, behöver topp-åtta resultat i dagens sprint. Aktuell för sprint, men kan åka distans, teamsprint och stafett.

Emma Wikén, 28

Disciplin: Distans.

Rutinerad distansåkare med en topp-tio-plats i världscupen i vinter. Uppåtgående form. ”Jag måste prestera på topp på söndag. Jag känner pressen och måste göra mitt bästa lopp under den här säsongen” säger Emma Wikén.

Maria Nordström, 26

Disciplin: Distans.

Skrällde med femteplats under Tour de Ski i den galna masstarten i Oberstdorf. Kan få chans vid bra lopp i Planica i morgon. Men konkurrensen hård och känslan är att de som finns i A-lagets träningsgrupp går före.

Anna Dyvik, 23

Disciplin: Sprint och distans.

Succé i fjol, men har inte tagit de stora kliven i år. Kan ändå få en biljett sett till framtidskriteriet. Vass i Dresden förra helgen, men osäker på formen. ”Åker jag inte bra här så har jag inte att göra i ett OS heller”, säger Dyvik själv.

Linn Sömskar, 28

Disciplin: Sprint.

Dagens sprint är den tredje i klassisk stil i vinter, OS-disciplinen. Linn har haft bästa resultatet av de som slåss om en plats nu. Hon var elva i Ruka. ”Jag har ju den och hoppas att det betyder något. Jag vill ta mig till en semifinal, det hade känts bra”, säger Linn Sömskar.

Evelina Settlin, 25

▪▪ Disciplin: Sprint.

Var på 14:e plats i Ruka och 16:e i Lillehammer på de två klassiska sprintarna som varit. Har haft det tuffare på distans, men kan vara aktuell även där. ”Det som talar är väl att jag är ganska stabil. Jag är ganska allsidig”, säger Evelina Settlin.

Jonna Sundling, 23

Disciplin: Sprint.

Formen på väg, men fortsatt en bit kvar. 19:e plats som bäst i klassisk sprint i världscupen i år. ”Jag har väl en chans, kroppen känns pigg och jag får göra så gott jag kan i sprinten”. Aktuell enligt framtidskriteriet.

ALPINT

Kristoffer Jakobsen, 24 

Disciplin: Slalom, ev. storslalom 

Åkte med sent startnummer in på en smått sensationell niondeplats efter första åket i Wengen senast, men körde bort sig i andra och slutade 25:a. Har två slalomtävlingar kvar på sig att klara kvalificeringskraven, men lär ändå bli nominerad av landslagsledningen. 

Lisa Hörnblad, 24 

Disciplin: Störtlopp, Super G, alpin kombination

Har vunnit två Europacuptävlingar och tagit världscuppoäng i två av fyra världscuptävlingar den här säsongen. Lär bli nominerad av landslagsledningen. 

Felix Monsén, 24 

Disciplin: Störtlopp, Super G, alpin kombination

Har tagit poäng i två av elva världscuptävlingar den här säsongen, båda gångerna i alpin kombination. Kommer att nomineras av landslagsledningen. 

Lin Ivarsson, 22

Disciplin: Störtlopp, Super G, alpin kombination

Har bara kört fyra världscuptävlingar den här säsongen och har en 38:e plats som bäst. Ivarsson kör dock i Cortina i helgen och kan komma att nomineras som ett framtidsnamn.

SNOWBOARD, BIG AIR OCH SLOPESTYLE: 

Niklas Mattsson, 25

Slutade femma i slopestyletävlingen förra helgen och är nominerad av förbundet till SOK i både slopestyle och big air. Beslut väntas komma i början på nästa vecka. 

Måns Hedberg, 24 

Har en hälskada som han dras med. Om den blir bättre närmaste dagarna kommer förbundet nominera även Hedberg till både slopstyle och big air på OS. 

Skidor, slopestyle: 

Emil Granbom, 20, Oliwer Magnusson, 17

Tre namn är redan uttagna i herrarnas slopestyle. Den sista platsen står mellan Emil Granbom och Oliwer Magnusson. Kampen beskriver sportchef Stefan Karlsson som ”dött lopp” och allt avgörs i helgens tävlingar i USA. En av talangerna blir garanterat nominerad. 

Emma Dahlström, 25

Kämpar för att komma tillbaka fullt ut efter sin knäskada. Har dels helgens tävlingar i Mammoth Mountain, där hon är regerande vinnare, och nästa veckas X-games på sig att visa form. 

PUCKELPIST

Felix Elofsson, 22

Landskrona-åkaren har haft en stadigt uppåtgående kurva och slutade åtta så sent som förra helgen. 

En bra tävling till i kanadensiska Tremblant i helgen och Elofsson blir nominerad till OS. Bör få ja på framtidskriteriet. 

Loke Nilsson, 19 

Gjorde en vass första tävling i Ruka där han slutade på tionde plats. Men behöver något liknande nu för att bli nominerad. Ligger steget efter Elofsson om de både åker jämnt. Ska båda bli nominerade behövs troligen toppresultat. 

Skicross:
Inga ytterligare åkare är aktuella för OS-nominering.

Sammanställning: Erik Karlsson och Malin Wahlberg

ARTIKELN HANDLAR OM