Tre finska skidåkare erkänner dopning

SPORTBLADET

Åkarna visste att de dopade sig

Ytterligare fyra finska skidåkare har varit dopade under VM i Lahtis.

Tre av de misstänkta, Harri Kirvesniemi, Milla Jauho, och Mika Myllylä erkände i dag att de varit dopade.

Nu kommer även uppgifter om att landslagsledningen visste vad som pågick.

Foto: Harri Kirvesniemi erkände sitt fusk. Mika Myllylä (till höger) valde också att träda fram.

I dag blir resultaten av de dopningstester som tagits på den finska truppen klara.

Redan vid lunchtid i dag gick en finsk tidning ut med uppgiften att ytterligare fyra finländare testat positivt.

De fyra misstänkta är två män och två kvinnor. Det bekräftade ledningen för det finländska skidförbundet på en presskonferens i dag.

Två av dem är Harri Kirvesniemi och Milla Jauho, erkände under onsdagseftermiddagen att de åkt fast i Wadas dopingtester. Under onsdagskvällen erkände även skidstjärnan Mika Myllylä i ett pressmeddelande till den finländska nyhetsbyrån att han är den andre manlige skidåkaren som åkt fast i Internationella antidopningskommittén Wadas dopningstester.

Myllylä säger i pressmeddelandet, förmedlat av hans advokat Antti Vainio, att han vill invänta B-provet innan han ger ytterligare kommentarer.

Det sista namnet kommer att offentliggöras när de definitiva testresultaten blir klara - troligtvis inte förrän i morgon.

Skidlandslaget ansvariga

På eftermiddagen i dag kom uppgifter i den finska tv-kanalen MTV3 om att träningsledningen visste att skidåkarna använde sig av hemoglobinnedsättande läkemedel.

Före detta chefstränaren för det finländska skidlandslaget, Kari-Pekka Kyrö, berättade att det är han som bär ansvaret för dopningsskandalen.

Kyrö ville inte avslöja vem som försett skidåkarna med hemohes. Men han påpekade att ämnet var tillåtet för ett år sedan och att skidlandslaget använt det mycket.

”Åkarna visste att de dopade sig”

- Vi hade hård press på oss och gjorde ett idiotiskt misstag då vi fortsatte med samma preparat, sade Kyrö.

Han anser att det är han själv och idrottarna som är ansvariga. Enligt Kyrö har skidåkarna varit medvetna om att de dopat sig.

Redan tidigare blev det känt att Jari Isometsä och Janne Immonen använt förbjudna preparat i VM.

Under onsdagen kom också en förklaring till Janne Immonens misslyckande vid jaktstarten i skid-VM. Det visar sig nu att han inte bröt löppet på grund av en bruten stav utan för att skidlandslagets ledning sagt åt honom att bryta loppet.

- Vi lät honom inte åka i mål, bekräftade chefstränaren Kari-Pekka Kyrö för TT.

Janne Immonen kom på fjärde plats i den första delen av jaktstarten. Men då andra delen kördes visste ledningen redan om att Jari Isometsä åkt fast för samma ämne som Immonen använt.

Immonen hade fått förbjuden medicin samma morgon. Att tvinga Immonen att bryta var ledningens desperata åtgärd för att rädda hans rykte.

I dag berättade dessutom Jari Isometsä via sin advokat att det var det finländska skidförbundets läkare som utförde doseringen när han fick dopningsmedlet Hemohes.

Användningen av preparatet ska dessutom ha skett under överinseende av cheftränare Kari-Pekka Kyrö.

– Det är tråkigt, det är ett samlat ord för vad jag känner nu och jag befarade att fler skulle vara dopade när det blev känt att Immonen var dopad, säger Jan Palander, landslagschef för längdskidåkarna till aftonbladet.se.

– Jag kan inte säga att jag är förvånad, men det är upprörande. När tränare och läkare är inblandade måste också ledningen känns till dopingen.

Inga rykten innan VM

Han säger att det inte florerat rykten tidigare om doping om de finska längdskidåkarna och att nyheten slog ner som en blixt från en klarblå himmel.

– Men nu är bomben släppt och det verkar som om alla är inblandade. Men jag tycker inte att vi svenska längdskidåkare kan beblanda oss i det finska eländet.Och jag hoppas att det här inte påverkar skidsporten i stort, säger Jan Palander.

Inga-Lill Hagberg, Annika Sohlander, Maria Saving, TT ( )