Supertid av underbarnet Sydney McLaughlin

Foto: David J. Phillip / TT / NTB Scanpix

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Armand Duplantis är världens mest spännande juniorfriidrottare på herrsidan.

På damsidan finns en lika klart lysande stjärna: Sydney McLaughlin, 18.

I natt krossade hon sitt eget juniorvärldsrekord på 400 meter häck och är nu bara en knapp halvsekund i från ryskan Julia Petjonkinas världsrekord från 2003.

De båda junioressen har mycket gemensamt, både Armand Duplantis och Sydney McLaughlin blev redan i tidiga tonåren omskrivna som underbarn och båda har sedan dess slaktat skolrekord, juniorvärldsrekord och varit helt ohotade på juniornivå samtidigt som de slagit sig in i världseliten.

Sydney McLaughlin slog igenom när hon gjorde världstiden 55,63 redan som 14-åring och sedan slog sitt första juniorvärldsrekord som 16-åring när hon OS-kvalade på de amerikanska uttagningarna.

Nia genom tiderna

Det har blivit många juniorvärldsrekord sedan dess – och nu börjar hon närma sig det riktiga världsrekordet.

I natt kapade hon hela 85 hundradelar från sitt eget juniorvärldsrekord när hon vann delstatsmästerskapen i Knoxville på helt överlägsna 52,75. Med det krossade hon också collegerekordet på 53,21 som innehades av världsmästaren Kori Carter och gick upp som ohotad världsetta i år.

Tiden gör henne till nia genom tiderna på distansen och upp till Julia Petjonkinas världsrekord är det bara 41 hundradelar.

Hinner hon med det redan innan juniortiden är över?

Friidrottens höjdpunkter 2018 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM