Lindberg vill bryta sydkoreanska dominansen

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ROBERT LABERGE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

SPORTBLADET

Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg är damgolfens två senaste majorvinnare.
Men kan de bryta den sydkoreansk-amerikanska dominansen i US Open?
– Det är klart att jag tror att det går. Men att vinna två majors i rad är otroligt svårt, säger Pernilla Lindberg.

Efter att Annika Sörenstam vann US Open 2006 har bara sydkoreanskor (sju gånger) och amerikanskor (fyra gånger) vunnit den amerikanska majorn.
Kanske kan den dominansen brytas i år, i tävlingen som startar på torsdagen, och möjligen av en svenska. Anna Nordqvist vann fjolårets sista major, Evian Championship, och Pernilla Lindberg vann årets första major, ANA Inspiration.
– Visst tror jag att dominansen kan brytas och självklart är jag här för att vinna. Är det min vecka så är det. Jag ska bara göra mitt bästa, inte titta på vad andra gör utan göra mitt jobb och se vad det leder till, säger Lindberg till TT.

"Haft mycket att stå i"

Det var i början av april som Lindberg svarade för en överraskande seger i ANA Inspiration. Det var hennes första seger som proffs och hon vann efter särspel på Mission Hills-banan i Kalifornien.
Sedan dess har livet inte varit sig likt för 31-åringen.
– Tiden därefter har varit intensiv, jag har haft mycket att stå i, men det har varit kul och jag har tackat ja till de flesta förfrågningarna. Det har varit kul med uppmärksamheten och att få marknadsföra sig lite mer, säger hon.
– Och när jag spelat tävlingar har det varit lite mer uppståndelse runtomkring, många som velat prata med mig. Men jag är samma Pernilla som tränar och förbereder mig på samma sätt som tidigare. Och ute på banan är det inget annat än jag och min golf.
Förutom att startfältet är ungefär detsamma och spelarnas ambitioner likadana, är det en hel del som skiljer den senaste majorn med den kommande.

Regn och storm

ANA Inspiration spelas varje år på samma bana, i värme och sol på en ökenbana där bollen flyger långt. US Open byter spelplats och i år går tävlingen på Shoal Creek Golf and Country Club i Alabama.
– Tyvärr har de fått otroligt mycket regn (60 millimeter) den senaste veckan. När jag tränade i går (i måndags) var banan otroligt blöt och lerig.
På tisdagen drog också den tropiska stormen Alberto in över Alabama vilket gjorde att spelarna inte ens fick ta sig till banan för att träna på övningsfältet.
– Vi är lite oroliga för hur banan ska hålla och hur man ska hantera det här.
TT: Hur känns det att komma till tävlingen som majorvinnare?
– Otroligt kul, jag är den enda här som har chansen att vinna två majors i rad, så visst är det läckert. Men det är inget jag tänker på särskilt mycket, förutom att det ger mig extra självförtroende när jag kliver ut där för att spela.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: