Stökigt EM för Stina Nilsson: ”Riktigt drama innan start”

Stina Nilsson tog revansch efter 47:e platsen på distansloppet.

Fjärdeplatsen på EM-sprinten föregicks av stor prolematik.

– Det var ett riktigt drama innan start, säger den 29-årige skidskytten till Sportbladet.

Efter totalt sex bom slutade Stina Nilsson på 47:e plats på 15 kilometer i schweiziska Lenzerheide.

På 7,5 kilometer blev det en fjärdeplats efter en bom i liggande skyttet och full serie i stående skyttet.

– Jag är jättenöjd med dagens lopp. Det är jag med onsdagens lopp också, det var bara en sämre och tråkig avslutning med fyra bom i sista stående skyttet, säger Stina Nilsson.

Fick tyskt reservgevär

Sprintloppet föregicks av rejält strul när hennes vapen gick sönder strax innan start.

– Det var så mycket turer kring mitt vapen, som inte fungerade. Slagstiftet gick sönder under inskjutningen. Jag fick börja skjuta in mig med något tyskt reservgevär som jag aldrig hade sett förut, säger Stina Nilsson.

Paniken växte inom henne och hon började oroa sig för att EM skulle sluta i en katastrof.

– Jag tänkte bara att det kommer jag inte att kunna skjuta ligg med. Jag såg bara hur hela EM var på väg att rinna bort. Jag skulle få fem bom i ligg och så skulle jag att behöva skjuta bra i stå för att åka jakten. Det var så mycket tankar som snurrade innan starten, säger Stina Nilsson.

Lämnade med adrenalin

I sista stund fick hon tillbaka sitt vapen och hann med en snabb inskjutning med det.

Stina Nilsson.
Stina Nilsson.

– Till slut lyckades jag få mitt vapen, när de väl hade kunnat laga det i tid. De lyckades byta slagstiftet. Jag var väldigt stressad innan start, jag är glad att jag lyckades lägga det bakom mig. Det var med adrenalin jag lämnade vallen, säger Stina Nilsson.

Det kanske blev helt rätt uppladdning för dig trots allt?

– Ja, faktiskt. Det var kanske bra. Jag fick känna på nerverna redan där. Jag lyckades ta mig samman och gjorde en jättebra tävling. Det är synd att det blev ett bom i ligg, men med min ståserie är jag jättenöjd över min dag på vallen.

”Gå ut med getingarna”

I stället för VM i tyska Oberhof har Stina Nilsson fått möjligheten till ordentliga tävlingar på EM.

– Skidåkningen stämmer väldigt bra just nu. Jag tycker att det är jättekul få chansen att tävla här. Jag skulle inte vilja vara på någon annan plats just nu, säger Stina Nilsson.

Nu får hon gå ut i lördagens jaktstart över 10 kilometer med 7,9 sekunder upp till dagens vinnare Anastasiya Merkushyna från Ukraina.

– Jag var bara åtta sekunder från guldet. Jag gör ett så bra lopp att det lika gärna kunde ha varit en medalj och det var väldigt nära till guldet. Det ger mig absolut bra förutsättningar att gå ut med getingarna där framme, säger Stina Nilsson.

Tilda Johansson tog EM-silver och var bara fem tiondelar efter Anastasiya Merkushyna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN