Miss kan rädda Legkov

Uppdaterad 2019-08-07 | Publicerad 2017-01-15

Alexander Legkov är en av sex ryska åkare som stängts av under utredning efter uppgifterna i McLaren-rapporten.

Men nu kan en miss i rapporten rädda honom och andra ryska åkare, rapporterar Expressen.

– Vi är väldigt hoppfulla, säger hans advokat Christof Wieschemann till tidningen.

Det var dagen före julafton som beskedet kom att FIS stänger av sex ryska skidåkare efter att de förekommit i den så kallade McLaren-rapporten där koder kopplats till deras namn och på så sätt avslöjat att deras dopningsprover mixtrats med i efterhand.

Legkov krävde att avstängningen upphävdes till utredningen genomförts men fick nej.

Fel i koderna

Men nu har en öppning dykt upp som kan rädda Legkov och eventuellt även fler av de ryska åkarna. I en intervju med Expressen berättar Legkovs advokat Christof Wieschemann att man under ett möte med FIS under fredagen kunnat påvisa att koderna i rapporten inte är konsekventa.

– Det här är inte lika självklart som man först kanske trodde. Tittar vi till exempel på den kod som ska vara knuten till Jevgenij Belov, så hittar vi den koden vid två tävlingar där Belov inte var med. Alltså måste den koden, i det fallet, vara kopplad till någon annan, säger Wieschemann till Expressen.

”Räknar med besked kommande vecka”

Det skulle i så fall innebära att man inte kan lita fullt ut på ett av de tyngsta bevisen mot de ryska åkarna.

– Det är så klart ett stort problem om koderna inte är konsekventa och det här påtalade vi för Fis under mötet i fredags. Samtidigt menar vi också, precis som tidigare, att individen inte kan hållas ansvarig för att ett dopingprov har blivit manipulerat, säger Wieschemann som hoppas få ett snabbt besked om de provisoriska avstängningarna.

– Vi räknar med ett besked under kommande vecka. Och vi är väldigt hoppfulla, både jag och Alexander. Han har varit med mig nu under de senaste dagarna, säger han till Expressen.