”Jag är otroligt glad och stolt över att vara här”

Foto: Andreas Hillergren
Kristján Andrésson.
SPORTBLADET

PARIS. Han lade ner handbollen i våras för att bara jobba på banken och ta hand om familjen.

Då erbjöds han jobbet som förbundskapten sedan två ikoner tackat nej.

Sedan fick han ta över ett landslag som hade gjort fiasko i OS och där alla världsstjärnorna tackat för sig. Nu har hans skapelse tagit handbolls-VM med storm.

– Jag försöker undvika konflikter.

Lär känna Kristján Andrésson i en lång intervju.

I februari i fjol gick Kristján Andrésson in till sin chef på banken i Eskilstuna och meddelade att han efter säsongen skulle sluta som tränare i Guif efter tio år.

Klubben skulle genomgå stora förändringar. Han kände sig färdig med uppdraget och ville satsa på bankjobbet och familjen, som väntade tillökning på våren.

– Jag sa till min chef att det bara fanns tre jobb som kunde göra att jag inte skulle jobba på banken nu och det var om det isländska förbundet, det svenska förbundet eller Kiel ringde. Sedan skrattade vi åt det, säger Kristján Andrésson när Sportbladet slår sig ner med honom på VM-hotellet i Paris.

Några månader senare ringde det svenska förbundet.

– Då skrattade vi igen.

Men Andrésson var inte den förste som förbundet ringde när Staffan Olsson och Ola Lindgren skulle sluta.

Både Ljubomir Vranjes och Magnus Andersson fick frågan först.

Hur känns det att vara tredjevalet?

– Det har jag inga problem med. Man kan ju också se det som att jag fick frågan före många andra som jag värdesätter högt som ledare.

En familj med knäproblem

Hans båda föregångare, Staffan Olsson och Ola Lindgren tillhör Sveriges största spelare genom tiderna, liksom nämnda Vranjes och Andersson.

Andrésson var aldrig i närheten av de framgångarna som spelare. Knäskador gjorde att spelarkarriären tog slut redan 2005, när han var 24 år. Alla fyra syskonen Andrésson har fått sluta med handbollen på grund av knäskador.

– Vi har begåvats med överrörliga knäleder som gör att vi löper större risk att slita av våra korsband.

Men innan knäna satte stopp hann den lovande mittnian spela OS 2004 för Island. Kristján är född i Sverige av isländska föräldrar. Han har bara bott två år på Island, när han var sex-sju år, men har isländskt medborgarskap, inte

Foto: Bildbyrån
Kristján Andrésson.

svenskt.

Spelade fotboll med ”Bissen”

Han var också lovande i fotboll och spelade ett halvår med en 16-årig Sebastian Larsson i IFK Eskilstuna i division tre innan denne drog till Arsenal.

– Det häftigaste med ”Bissen” var skallen på honom. Han var så klar med vad han ville göra, fast han bara var 16 år. Jag umgicks en del med hans storebror och jag brukar springa på ”Bissen” på somrarna i Eskilstuna.

35-åringen menar själv att delaktighet är en styrka i hans ledarskap och flera spelare som Sportbladet pratar med menar att han är väldigt mån om alla runt om sig.

Men så hade han också, efter att börjat som 21-åring med att köra mynt och dela ut posten, ett stort personalansvar på banken när han tog tjänstledigt i höstas.

Andrésson upplevs som en mycket ödmjuk och reflekterande ledare. Men det första nästan alla säger när de ska beskriva honom är ”lugn”.

– Jag vill inte sätta mig i situationer där jag behöver skälla för att de ska göra som jag vill, säger han.

Kan du vara för mjuk och för positiv?

– Det vet jag inte. Det hänger ju på vad det är för människa också. Jag har lärt mig att vissa gillar att jag skäller på dem, det får dem att tagga till.

– Riktiga felaktigheter rättar jag till. Men om någon gör sitt bästa och missar så är det inget jag förstärker. Då förstärker jag det han gör bra i stället.

– Mitt sätt är att få människor att tro på sig själva och vilja prestera. Om jag sedan behöver ta en fajt så gör jag det. Men jag försöker att
inte sätta mig i situationer där jag behöver ta konflikter.

Är du konflikträdd?

– Frågar du min fru så är jag det. Men jag tycker nog mer att jag undviker konflikter, att jag inte sätter mig i de situationerna. Är det på väg att bli sådana situationer försöker jag förekomma dem. Men är jag helt oense med en spelare, en människa, som går emot det jag tror på så har jag inget emot att stå på mig eller ta den konflikten. Men det ska gå långt för att jag ska tappa tålamodet.

Målvaktstränaren Mats Olsson är en av få som är kvar i ledarstaben från Staffan Olssons och Ola Lindgrens tid.

Han vill egentligen inte jämföra Andrésson med föregångarna och än mindre värdera skillnaderna. Men på frågan vad som är annorlunda säger Olsson till slut:

– Kristján försöker nå gruppen mer med känslor än med taktik.

Flera tunga avhopp

Andrésson:

– Det är duktiga handbollsspelare och de taktiska instruktionerna har inte varit några problem. För mig är det viktigt att de tycker att det är roligt att vara här, att de saknar det när de inte är här. En spelare som förstår varför de vill vara här presterar lite extra. De greppar saker rent mänskligt som gör dem till bättre handbollsspelare.

Han kom inte till något dukat bord som rekordung förbundskapten. De största stjärnorna tackade för sig efter OS med ålderns rätt.
Sedan tackade den nyutnämnde lagkaptenen Jonas Källman nej till VM eftersom han skulle bli pappa, och en vecka före premiären försvann Johan Jakobsson med hjärnskakning.

Men VM:s näst yngsta landslag har överraskat och charmat både handbollsvärlden och tv-tittarna hemma i Sverige med sin snabba handboll och härliga attityd.

– Jag är otroligt glad och stolt över att vara här. Jag gläds med killarna som gör otroligt bra insatser och med ledarstaben som fått ihop en grupp som trivs så bra tillsammans.

Tar du dig tid att njuta?

– Jag passar på att njuta av allt från nationalsången till att titta på svenska fans och glädjas åt hur spelarna presterar på plan.

Damernas ex-förbundskapten Per Johansson har berättat att han under silver-EM 2010 satt uppe och drack whisky och smygrökte en stund på nätterna för att hinna njuta av framångarna.

Det gör inte Andrésson när han är ensam på hotellrummet.

– Jag försöker reflektera över vad vi gör och hur vi gör det.

”Madden” i mobilen

Han undviker hyllningarna i media.

– Jag bestämde mig tidigt för att jag skulle ha några få personer utanför VM-bubblan som jag pratade med och i stället lägga all kraft på de som är här. Det har känts bra.

– Jag använder annars Twitter som informationsflöde men jag har hållit mig undan det nu och jag har faktiskt inte saknat det ett dugg. Det ger också en reflektion vad som är viktigt.

Andrésson spelar gärna mobilspel för att slappna av och just nu gäller NFL-spelet ”Madden”.

– Det är avslappnande att inte behöva tänka på något annat utan bara göra något ströaktigt.

På nattygsbordet under VM ligger klassikern ”Krigskonsten”, boken om strategier för att vinna krig som skrevs av den kinesiske generalen Sun Zi redan på 500-talet före Kristus.

Har du någon nytta av den i VM?

– Den får mig att fundera och reflektera.

I kväll är det Egypten som ska nedkämpas. Minst oavgjort där och Sverige blir tvåa i gruppen och får en, på papperet, lättare åttondels-final, troligen Ungern, än om man blir trea, för då väntar Kroatien eller Tyskland.

– Jag förväntar mig att det blir den tuffaste matchen i gruppen vid sidan av mötet med Danmark, säger Kristján Andrésson.

Sverige–Egypten spelas 17.45 och sänds på kanal 5.

FAKTA

Röster om Kristján Andrésson

Andreas Palicka, målvakt:

– Han är lugn, har ett extremt handbollskunnande och det är sjukt viktigt för honom att alla mår bra.

Jesper Nielsen, linjespelare:

– Han är lugn, trygg och har en stor vinnarskalle. Det är något isländskt som bryter ut i matcherna.

Jim Gottfridsson, spelmotor:

– Han är lugn, vill alla väl och är rolig med en räv bakom örat. Som tränare är han också metodisk och tydlig.

Mats Olsson, målvaktstränare:

– Han är gemytlig, kunnig och sår frön som gör att spelarna får tänka i andra banor.

Rolf Andersson, ex-sportchef på Folket i Eskilstuna:

– Han är lugn, idérik och orädd. En spjuver med humor bakom en allvarsam framtoning.

Janne Ekman, tränarkollega i Guif i många år:

– Han är väldigt lugn, trevlig att ha att göra med och kunnig, för att inte säga nördig, när det kommer till handboll.

FAKTA

Andrésson svarar

Om du fick vara en annan person för en dag vem skulle du vilja vara då?

– Jag skulle vilja vara Plura. Han ser ut att må bra.

Han ser väl ut att må lite för bra?

– Nu menade jag inte fysiskt. När jag ser honom på tv tycker jag att han utstrålar glädje, att han mår bra. Jag tycker om att laga mat själv också.

Vad är paradrätten?

– Victoria och jag gör en väldigt god paella tillsammans.

Vad ger dig gåshud?

– Det kan vara nåt så larvigt som när jag ser något väldigt härligt på Facebook där en människa gör något fint för en annan människa, även om det är iscensatt. Jag är en sådan som tycker är jobbigt att se känsliga filmer. Gåshud kan jag få av att människor gör fina saker mot varandra.

Vilken är din största framgång i livet?

– Det är Victoria och det liv vi tillsammans lyckats skapa. Det känns jättebra.

...och motgång?

– Det är alltid när man förlorar familjemedlemmar och vänner runtikring.

Vad skulle du göra om du fick vara osynlig för en dag?

– Jag skulle vilja vara en fluga på väggen och se hur Liverpools Jürgen Klopp hanterar sina spelare i omklädningsrummet på Anfield.

Vilken är din käraste ägodel?

– Banalt kanske, men snackar vi bara materiellt så är det telefonen, den är ju alltid med.

Vilken historisk tid skulle du vilja uppleva?

– Jag skulle vilja vara med från start. Jag skulle vilja se hur naturen var innan vi människor hade förstört allt för mycket av den.

Vad röstar du på?

– Jag är inte svensk medborgare så jag får bara rösta kommunalt. Senast röstade jag på socialdemokraterna.

Vilken känd person skulle du vilja käka middag med?

– Basketspelaren Stephen Curry.

När var du berusad senast?

– Det finns ju skalor där. Men jag gissar att det var någon kväll när vi var i väg och spelade europacup med Guif. Så det var ett tag sedan.

Om du vore statsminister för en dag, vad skulle du göra då?

– Jag skulle vilja ha en lite trevligare värld. Sättet våra ledare tilltalar varandra och pratar med varandra skulle kunna ligga på en högre nivå. Det är trots allt vuxna människor.

När grät du senast?

– Det kommer jag faktiskt inte ihåg.

Tror du på Gud?

– Nej, det gör jag inte. Men ibland när jag verkligen vill något så kan jag komma på mig själv med att säga ”bara det här Gud så...”

FAKTA

Förbundskaptenens favorit...

…film: ”De misstänkta. Gillar filmer som är smart gjorda och där allt sys ihop på slutet”.

…tv: ”Det blir mycket mycket serier på Netflix. Säsong fyra av ’Sherlock’ och senaste säsongen
av ’Shooter’.” …musik: ”Kent. Jag gillar också U2 och Coldplay”. …bok: ”Fredrik Backman är
en väldigt bra författare.” ...mat: ”Italienskt. Och en köttbit brukar ofta gå hem i vår familj.”

…dryck: ”Vatten är gott. Till kött är det rött vin som gäller.” …spelare: ”Jag är väldigt imponerad av det Zlatan Ibrahimovic åstadkommit. Han är ju lika gammal som jag.” ...lag: ”Liverpool.”