Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Cederroos kan inte tveka – ta fajten

Cederroos vann på poäng.
Cederroos vann på poäng.

SPORTBLADET

MALMÖ. Elin Cederros blev i natt dubbel världsmästare i professionell boxning.

Låt oss hylla henne för det i stället för att bryta ned damboxningen till molekylnivån som avslöjar dess tunna världstopp.

För fortfarande är det ingen som varit bättre än Elin i en boxningsring.

Världsmästare för WBA och IBF efter åtta proffsmatcher. Visst säger det att det inte finns så många som är riktigt bra i damboxningens topp. Före detta fotbollsspelaren Elin Cederros är 34 år och fortfarande en nybörjare i boxningssporten, ändå kan hon redan titulera sig världsmästare. Ett faktum som många kommer att ha åsikter om, men så länge som hon vinner är det svårt att fördöma eller håna. Elin har visat att hon är en duktig idrottskvinna. Punkt slut.

Att vinna på bortaplan i proffsboxning är inte lätt. Vi har sett hårresande bortdömningar de senaste åren för Maria Lindberg och Badou Jack. Elin Cederros tog en snudd på dödsdömd fajt mot amerikanskan Alicia Napoleon Espinosa i Atlanta, USA. Elin skulle bli ett bra offer på vägen mot Espinosas pengamatch mot storstjärnan Claressa Shields, men när fajten var över höll alla domarna på Cederros som tydligt var den bättre boxaren.

Svindlande

Så nu seglar Elin Cederros upp som utmanare till Shields i ett läge som naturligtvis är alldeles för tidigt för Elin, men som ändå blir för bra för att säga nej till.

Visst handlar det om ära och berömmelse men proffsboxning drivs också av möjligheten att tjäna pengar. Inte så mycket på damsidan som för herrarna med de svindlande summor som en del av stjärnorna kan tjäna.

Claressa Shields.

Som svensk proffsboxerska finns egentligen bara pengar att tjäna som utmanare till superstjärnorna som är stora i de stora boxningsländerna. Claressa Shields har bara gått tio proffsmatcher men har redan hunnit samla på sig fem världsmästarbälten i mellanvikt, två i supermellanvikt och två i super welter. Hon blev dubbel världsmästare redan i sin tredje proffsmatch.

Shields stjärnstatus bygger på en amatörkarriär där hon vann 63 matcher och bara förlorade en enda gång. Hon har många VM-titlar samt OS-guld såväl 2012 som 2016. Bara 24 år gammal har hon vunnit allt och har redan svårt att hitta kvalificerade motståndare.

Intressant alternativ

Maria Lindberg, snart 43, fick erbjudande om att möta henne förra året men fick på grund av sin gamla huvudskada inte licens för att boxas i USA. Mikaela Destiny Södersteen Laurén, 43, som precis gjort comeback som boxare är med sina meriter i bagaget redan aktuell som motståndare för den amerikanska stjärnan.

Nu seglar Elin Cederros upp som ett intressant alternativ för både Shields och norska storstjärnan Cecilia Brækhus som också behöver motståndare med en meritlista som går att sälja till publiken.

Före detta simmaren Mikaela Laurén tog efter bara sex matcher en titelmatch mot Brækhus och fick rejält med stryk. En VM-match som kom alldeles för tidigt för Mikaela och naturligtvis är det egentligen för tidigt för Cederros också att gå på de riktigt tunga utmaningarna.

Samtidigt kan hon inte tveka. Det finns inte många stora fajter i damtoppen. Shields är en fantastisk boxare men inte farlig, hon har nästan aldrig vunnit på knockout. Elin är lång, fysiskt stark och slår hårt. Slipar hon till försvaret blir hon inte chanslös mot de stora namnen.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Av: 

Stefan Alfelt

Publisert:

LÄS VIDARE

Stefan Alfelt om Mayweather vs Logan Paul: ”Alla älskar att hata dem

ÄMNEN I ARTIKELN

Boxning

Claressa Shields

Elin Cederroos