Fernando Alonso med problem i Rally Dakar

Reparerade bilen med tejp i öknen

Fernando Alonso fick betala dyrt den andra dagen av Rally Dakar.

En trasig hjulupphängning tvingade honom att reparera bilen med tejp.

Mitt ute i öknen.

Det kostade honom två och en halv timme.

Den förre världsmästaren i F1 debuterar i Dakarrallyt tillsammans med kartläsaren Marc Coma, som själv vunnit rallyt fem gånger på en mc.

Men redan den andra dagen fick ekipaget problem. Efter ungefär 16 mil gick den främre hjulupphängningen sönder och team Alonso/Coma fick reparera sin bil med hjälp av diverse tejp och kablar, skriver motorsporttotal.

– Vi körde på någonting i dammet, men vi vet inte vad det var för vi kunde inte se någonting, säger Alonso till websidan.

– De första 48 kilometerna körde vi riktigt snabbt och kunde bland annat köra om Erik van Loon. Sedan körde vi 12 mil i damm, där kunde man inte se någonting.

Fernando Alonso fick reparera bilen i Rally Dakar

Då inträffade olyckan som tvingade Alonso och Coma att bli mekaniker, vilket kostade dem flera timmar och resulterade i att de föll tillbaka till plats 48 i sammandraget.

– Vi ville vänta på tävlingsassistenten, men de kom först fyra eller fem timmar efter oss. Då tog vi istället isär det vi kunde ta isär och hade kontakt med teamet. De berättade för oss vad vi skulle göra och vi lyckades till slut reparera skadorna, förklarar 38-åringen från Spanien.

– Sedan fick vi köra utan frambroms. Det var en ny erfarenhet. Jag ville å andra sidan uppleva Rally Dakar med allt som hör till och jag är glad över att jag är här och att tävlingen fortsätter.

Ny ledare i Dakarrallyt

Den andra etappen var svårnavigerad och även flera av toppförarna hade problem under de 40 milen ( 367 km specialsträckor). Snabbast var rutinerade Giniel de Villiers (Toyota), men Orlando Terranova (Mini) tog över ledningen i sammandraget. I mc-klassen vann överraskande Ross Branch, medan tvåan Sam Sunderland tog över ledningen i sammandraget. Calle Bjerkert körde in som 44:e man på etappen och ligger på plats 35 totalt, lite mer än 80 minuter efter täten.

I morgon tisdag kör Rally Dakar runt om Neom vilket förändrar terrängen, den 40 mil långa specialsträckan avgörs i bergen i närheten av gränsen till Jordanien och den avgörs på 1400 meters höjd.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.