Semenyas kross – i det sista (?) loppet

”Hindrar mig inte från att leva mitt liv”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Sista (?) 800-metersloppet i karriären – då tog Caster Semenya en överlägsen seger.

Sen svarade hon på frågan om tänker börja medicinera sig.

– Nej, i helvete heller, sa hon.

Nya regler tvingar Caster Semenya att medicinera sig för att få fortsätta tävla på medeldistans (läs mer om reglerna längre ner i artikeln).

Många tror därför att fredagens 800-meterslopp i Diamond League-galan i Doha, Qatar, var superstjärnans sista.

I så fall avslutade hon i stil.

Hon vann i överlägsen stil på tiden 1:54,98 – ett av hennes snabbaste lopp i karriären.

Det saknades dock en bit till det till synes oslagbara världsrekordet 1:53,28, som sattes av tjeckiskan Jarmila Kratochvilova år 1983.

”Vill visa världen”

Efteråt sa Semenya så här till SVT:

– Det här handlar om att inspirera världen och visa att allting är möjligt bara man tror på det. Jag fokuserar inte på det negativa. Folk får prata om de vill, men det hindrar mig inte från att leva mitt liv. Kommer det ett hinder i vägen för mig så ser jag till att ta mig förbi det.

Vad som händer nu?

– Jag fortsätter träna, fortsätter springa. Som sagt, om det kommer ett hinder tar jag mig över det. Som i USA, om de bygger en mur mot Mexiko kommer det ändå finnas mexikaner i USA.

På frågan om hon tänker börja medicinera sig svarade Semenya bestämt:

– Nej, i helvete heller.

Nya regler

Caster Semenya har i hela sin karriär varit föremål för debatt. Den sydafrikanska löperskan är hyperandrogen, vilket innebär att hon har extremt höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron i kroppen.

Hennes överlägsenhet har skapat irritation bland konkurrenter, och tidigare i veckan kom ett avgörande beslut i Idrottens skiljedomstol, Cas. De bestämde att Semenya – och andra hyperandrogena idrottare – från och med nästa vecka måste börja medicinera sig för att sänka sina testosteronbvärden om de vill tävla vidare på medeldistanssträckor (800 meter och 1 500 meter).

Semenya har kommenterat det hela så här:

”Det här beslutet kommer inte bromsa mig. Jag kommer att resa mig igen och fortsätta inspirera unga kvinnor och idrottare både i Sydafrika och i resten av världen”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN