”Det är därför det får räcka nu”

Landslagsåkaren Martin Bergström slutar endast 28 år gammal

Landslagsåkaren Martin Bergström slutar – för andra gången – endast 28 år gammal.

Därmed förlorar världscupen en av sina udda fåglar.

– Det har varit en vardag som exkluderat väldigt många andra saker, säger Bergström till Sportbladet.

Många av världens främsta skidåkare kännetecknas av en och samma sak: Sin rent maniska elitsatsning. Ett liv där vardagen går åt till att äta rätt, träna rätt och vila rätt.

Mitt i den här världen har Martin Bergström slagit sig fram hela vägen till landslaget på ett annorlunda sätt. Under fem år har 28-åringen kombinerat sin elitsatsning i skidor med studier.

Men när civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi nu snart är avklarat väljer Bergström också att lämna skidåkningen.

– Utan att tänka så mycket kände jag att det var rätt beslut för mig att gå vidare.

Martin Bergström.
Martin Bergström.

”Hade inte mått bra av det”

Det som lockar är en anställning på ett företag i norska Tromsö, där hans flickvän redan bor.

– Jag hoppas kunna spendera ännu mer tid med henne men också med vänner så klart. Möjligheten att tacka ja till saker mer spontant har jag knappt haft förut och ett mindre späckat schema gör att jag kan tacka ja till mer äventyr nu. Det ser jag fram emot.

Trots att Martin Bergström kombinerat en hundraprocentig skidsatsning med mer eller mindre hundraprocentiga studier har resultaten i skidspåret varit imponerande. Totalt 19 världscupstarter blev det för Sverige med femteplatsen i sprinten i Falun 2019 som höjdpunkt.

Hur har det fungerat att ha två heltidsjobb?

– Det blir väldigt exkluderande av andra saker då du verkligen tvingas jobba hårt och vara dedikerad och strukturerad för att hinna med. Men jag tror att jag är en sådan person som har lust att göra väldigt många olika saker och det är också därför det får räcka nu. Jag är nöjd med min skidkarriär men också glad att det skapas utrymme att göra annat nu.

Trots du att du hade kunnat nå ännu bättre resultat om du varit mer maniskt fokuserad på en sak?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror inte att just jag hade mått bra av det i det långa loppet, även om det uppenbarligen fungerar väldigt bra för vissa andra.

Har du känt dig som en udda fågel inom skidcirkusen?

– När det väl kommer till träning och planering har jag gjort likt många andra. Men jag har inte varit en A4-åkare. Det är inte många som studerar i den utsträckning jag gjort under fem år. Jag tycker att jag ändå klarat av att återhämta mig mellan passen men jag har samtidigt inte hunnit med mycket annat utanför de två områdena studier och skidåkning. Det är det livet kretsat kring ganska länge nu.

Martin Bergström.
Martin Bergström.

Dålig kommunikation bakom konflikten

Redan 2015 avslutade faktiskt Bergström karriären första gången när han flyttade till USA för att studera. Sporten behåll dock greppet om honom och äventyret slutade istället med att svensken 2017 blev utsedd till USA:s främste universitetsåkare.

Nu tror Bergström dock att kombinationen av yrket i Norge och en satsning på elitnivå är ohållbar.

Avslutet kommer efter en säsong som präglats av de oenigheter som skakat det svenska skidlandslaget på ledarsidan. Martin Bergström tror dock å sin sida att bråket egentligen grundar sig i dålig kommunikation mer än egentliga meningsskiljaktigheter.

– Jag har som sagt haft ganska mycket att göra på mitt eget plan så jag har inte spekulerat eller deltagit i konflikten men jag tror den grundar sig i en frustration. Kommunikationen har inte fungerat mellan alla förbundets led och då uppstår det friktion. Man kan skylla på det ena och det andra men det är egentligen inte några stora problem. Så skulle jag säga i alla fall.

Har den situationen påverkat ditt beslut på något sätt?

– Nej, det skulle jag inte säga.

Vad kommer du sakna mest med skidåkningen?

– Tävlingarna. När snön faller nästa vinter kommer jag definitivt sakna bubblan man går in i. Att nu är man spänd, nervös och nu kommer tävlingarna där det verkligen ska bli kul att ge allt ute i spåren.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.