Planen: Hel idrottsstad för 5 000 miljarder kr

Saudiarabiens plan för att vinna idrottsevenemang

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: NEOM CITY

Vad gör du om kritik mot bristande mänskliga rättigheter skrämmer idrottsfans från att besöka ditt land?

Du bygger ett nytt land i landet.

Det är i alla fall vad Saudiarabien, enligt Daily Mail, planerar.

Den 7 december gör Anthony Joshua och Andy Ruiz upp i en av årets mer efterlängtade boxningsmatcher. Fajten arrangeras i Saudiarabien men trots att landet lyckats sälja biljetter till åskådare från 60 olika nationer är Diriyah Arenas 15 000 platser, som byggts bara för matchen, inte utsålda.

Försöker övertala F1

Ett bakslag för nationen som just nu också försöker övertala Formel 1-cirkusen att placera en tävling i landet. Försök som redan tidigare mött motstånd då F1-arrangören krävt garantier kring arbetsförhållanden, jämställdhet och pressfrihet i landet för att ta sin sport till Saudiarabien.

Nu har den saudiska kungafamiljen en ny plan för att få motorsporten, och andra stora idrottsevenemang, till sin kritiserade nation.

Enligt Daily Mail är tanken att anlägga en helt ny stad som ska lyda under västvärderingar, snarare än konservativa religiösa lagar. Under kungadömets ”Vision 2030” är planen att staden Neom ska byggas i nordväst, nära Röda havet.

Notan påstås landa på motsvarande 5 000 miljarder kronor.

Andra lagar än övriga landet

Staden får andra lagar än det övriga landet när det bland annat kommer till gästarbetare, kvinnors rättigheter och alkohol. Något som ska förenkla för landet att vinna värdskap för stora idrottsevenemang och genom dessa öka turismen med slutmålet att landet ska bli mindre beroende av sina oljerikedomar.

Enligt Daily Mail lanserades projektet för två år sedan med planen att ha första byggetappen klar till 2025. Något som dock redan ska ha försenats.

PODD Därför vill diktaturer anordna världsmästerskap

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om sportswashing och om varför diktaturer så gärna vill anordna idrottsmästerskap.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning

Andy Ruiz

Formel 1