Meraf Bahta

Klart: Bahta stängs av i ett år för dopingsförseelse

Av: 

Ibraheem Alsalman

SPORTBLADET

Domen har kommit.

Meraf Bahta, 30, stängs av i ett år för dopingsförseelse, meddelar Riksidrottsförbundet.

Avstängningen gäller från 1 september 2018 till 1 september 2019 – vilket betyder att hon är fri att tävla under VM i Doha, Qatar.

Det var förra sommaren som löparstjärnan Meraf Bahta hade gjort tre raka missar i sin vistelserapportering. Vid ett av tillfällena lämnades vistelserapport in för sent och vid två andra tillfällen fanns hon inte på de platser där hon uppgett att hon skulle finnas tillgänglig för att genomföra de obligatoriska dopingkontrollen.

Då klev Dopningnämnden in i handlingarna – och friade henne. Men domen överklagades till dopningskommissionen – med anledning av att hon ska ha brutit mot bestämmelserna under perioden juni 2017 – maj 2018 i idrottens antidopningsreglemente.

”Har fastställt avstängningen”

I dag kom domen från Riksidrottsförbundet.

“Kommissionen har vidare anfört att handläggningstiden varit ovanligt lång, utan att det berott på Meraf Bahta, och har därför begärt att avstängningstiden ska räknas från den 1 september 2018. RIN har fastställt avstängningstiden i enligt med Dopingkommissionens yrkande. Meraf Bahta kommer alltså att vara fri att tävla igen den 1 september 2019”, skriver de i ett pressmeddelande.

Fri att tävla i VM

Stefan Olsson, generalsekreterare, Svensk Friidrott, säger att det har varit en lång väntan men att man nu har ett beslut att förhålla sig till.

– Vi ser även att det finns flera anledningar att granska processen. Avstängningens längd och dateringen visar också på komplexiteten i ärendet. Vi kommer nu att gå igenom beslutsunderlaget närmare, säger Stefan Olsson.

Det betyder alltså att Meraf Bahta är fri att tävla i kommande VM, som sparkas i gång 27 september i Doha, Qatar.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Rysk klass på svensk antidoping

ÄMNEN I ARTIKELN

Meraf Bahta

Friidrott

Riksidrottsförbundet