Duplantis vidare till final: ”Jag blir farlig”

Av: 

TT

Publicerad:

SPORTBLADET

Armand Duplantis klarade kvalgränsen först i tredje och sista försöket.

Trots det är han inte orolig inför tisdagens stavhoppsfinal i VM.

– Jag känner mig farlig, säger 19-åringen till SVT.

Regerande Europamästaren Armand Duplantis är ute efter en ny guldmedalj i friidrotts-VM i Doha – men efter insatsen i stavhoppets kval gick det att sätta ett frågetecken för 19-åringens form.

"Mondo" tog sig visserligen vidare till tisdagens final – men det efter att ha klarat kvalgränsen (5,75) först i tredje och sista försöket.

– Jag blev lite för bekväm och släppte gaspedalen en aning, men jag lär mig av mina misstag, säger han till SVT.

Dessförinnan hade Duplantis tagit 5,60 och 5,70 utan rivningar – vilket hade räckt för att hamna bland de tolv bästa och därmed ändå säkra en finalplats.

– Jag visste att jag redan var vidare, men jag ville ändå klara det (5,75) för att visa alla att jag kan, säger han och tillägger:

– Jag känner mig farlig inför finalen.

En som däremot redan nu har hoppat färdigt är världsrekordhållaren Renaud Lavillenie. Fransmannen, som har en skadetung period bakom sig inför årets säsong, har inte fått sin hoppning att stämma och rev ut sig i kvalet på 5,70.

Tråkigt, tycker Duplantis som sedan länge är god vän med Lavillenie.

– Det är ledsamt. Det här var inte vad han ville. Efter en tuff säsong hade det varit bra för hans självförtroende att ta sig till final. Det kommer inte bli kul i finalen utan honom, men sådan är idrotten.

Bättre gick det för världens, i år, två bästa stavhoppare och Duplantis främsta utmanare till VM-guldet.

Amerikanen Sam Kendricks, innehavare av världsårsbästat på 6,06, var felfri över 5,75 – precis som polacken Piotr Lisek, som är näst bäst 2019 på 6,02.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN