Björndalen klar för ett nytt jobb: ”Ett ungt lag”

Får kritik av Amnesty: ”Del i statlig plan”

Ole Einar Björndalen har hittat ett nytt jobb.

45-åringen tar över Kinas landslag tillsammans med sin fru, fyrfaldiga olympiska mästarinnan Darja Domratjeva.

Nu kritiseras stjärnparets beslut av Amnesty Norge.

Efter åtta OS-guld valde Björndalen att avsluta sin karriär förra året.

Sedan dess har han varit hemlighetsfull kring sin framtid.

Nu står det klart vad han kommer göra de kommande tre åren.

”Är väldigt glada”

Skidskyttelegendaren lade ut en bild på sin Instagram tillsammans med sin fru Darja Domratjeva där de står framför den kinesiska truppen.

45-åringen kommer att vara huvudtränare för både herr- och damlandslaget medan Domratjeva enbart kommer att träna damerna. Uppdraget gäller fram till och med OS i Peking 2022.

– Vi är glada över att kunna informera om att vi ska samarbeta med Kinas skidskyttelandslag. Det är ett ungt lag med höga ambitioner och stor utvecklingspotential, skriver Björndalen på Instagram.

Vitryska Darja Domratjeva, som har fyra OS-guld i cv:t, ser framemot utmaningen.

– Vi är väldigt glada över att få möjligheten att hjälpa vår favoritidrott att sprida sig över världen, säger hon.

Men beslutet har inte bra mötts av jubel. Norska Amnesty tycker Ole Einar Björndalen borde tänkt sig för både en och två gånger till innan han tog jobbet.

”Måste se annat perspektiv”

– Det är en genomgående trend att totalitära regimer använder sport för att tvätta sig rena, säger generalsekreterare John Peder Egenæs till VG – som också tillägger:

– Vi uppmanar inte till bojkott och vi ska inte säga åt människor var de ska jobba, men vi hoppas att de tar med det här i värderingen. Vi förväntar oss inte att Björndalen ska bli aktivist men ber han se hela bilden. Stora idrottsprestationer och arrangemang är en del av en statlig plan att visa en mer positiv bild av Kina.

Ole Einar Björndalen har svarat tidningen med ett uttalande:

– Jag tror man måste se det här i ett annat perspektiv. Den norska staten har återupptagit sina förbindelser med Kina. Norges idrottsförbund har ett brett samarbete med kineserna både på breddnivå, OS-satsningen och antidopningsarbetet. En av våra målsättningar är att bidra till att skidskytte får en större utbredning i världen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.