Trotsar Björgens råd: ”Vill köra allt”

VAL SENALES/STOCKHOLM. Marit Björgen tror att nyckeln för en framgångsrik första världscupsäsong för Frida Karlsson är att hon avstår tävlingar.

Men supertalangen tänker inte lyssna på den norska skiddrottningen.

– Nej, jag vill tävla. Jag vill ta chanserna jag får, säger hon.

Frida Karlsson slog igenom med dunder och brak på VM i Seefeld och nyfikenheten kring den svenska supertalangen är stor inför årets säsong.

Marit Björgen ser Fridas utveckling som säsongens mest spännande grej när Sportbladet pratade med henne häromveckan och Therese Johaug är också intresserad av svenskans framfart. Båda två har dock pekat på hur svårt steget kan vara att ta från junior till senior och båda varnar för en ojämn första hel världscupsäsong.

”Ska inte fundera så himla mycket”

– För all del, hon kan klara det. Men det är svårt att gå från junior till senior, sa Johaug.

Marit Björgen menar att Frida måste vila lite extra för att orka.

– Ja, det är mycket nytt för henne också och det är extremt många tävlingar i år. Det gäller att göra en bra tävlingsplanering med lite luft för att vila huvudet, sa hon till Sportbladet.

Men när Sportbladet träffar Frida Karlsson på försäsongslägret i italienska Val Senales ler hon bara när hon hör råden från de norska skidstjärnorna.

– Nej, jag vill tävla. Jag vill ta chanserna jag får och det passar mig bra att tävla mycket. Jag tror inte man ska fundera så himla mycket utan bara göra sitt bästa, säger hon.

”Hon är på”

Sen tänker hon inte gå ut att jämföra sig med Therese Johaug från start.

– Man kan inte förvänta sig att allt går toppenbra, jag får ha lite is i magen och se till sina egna prestationer och inte tänka så mycket resultat. Du kan aldrig veta hur andra presterar eller utvecklas.

Magnus Ingesson medger att det kan finnas behov att ändå avstå några helger.

Kan ni behöva bromsa henne?

– Ja, men hon är ju sån. Hon är på, säger han och tillägger:

– Men vi får se lite hur det går. Det är så med alla åkare. Det är en lång säsong och vi måste ska hinna få in träningsperioder så det kan vara folk som avstår. Det får vi prata om, säger han.

Måste Frida Karlsson välja är det en tävling som sticker ut.

– Ja, man har sett touren på tv så det skulle kännas speciellt att åka Tour de Ski, att få chansen att vara med där, säger hon.

Hur tänker du kring den avslutande stigningen, Alpe Cermis?

– Det borde passa mig. Jag ser mig som ganska allround så ett fint utgångsläge där vore kul.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.