”Som att ta bort längdskidor för Kalla”

Daniel Ståhl på toppen av världen – då kan hans gren kastas ut

avErik Karlsson, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

DOHA/STOCKHOLM. Daniel Ståhl är nybliven världsmästare med sikte på OS nästa år.

Samtidigt har 27-åringen anledning att vara både besviken och orolig.

Till nästa säsong kan svenskens gren diskus kastat ut från friidrottens finrum.

– Det är som att ta bort längdskidåkningen från Charlotte Kalla eller Wimbledon för Roger Federer, säger Ståhl.

Daniel Ståhl har erövrat diskusvärlden. VM-guldet i Doha blev pricken över i:et på en säsong där Ståhl dominerat världsscenen och kastat hem över en miljon kronor i prispengar från Internationella friidrottsförbundet.

”Sa det när jag var 18 år”

Men det har samtidigt bara varit ytterligare ett steg på den resa svensken inledde för nio år sedan tillsammans med tränaren Vesteinn Hafsteinsson.

– Han sa till mig när jag var en 18-årig förortsgrabb från Viksjö att ”följ min plan så vinner du VM-guld och OS-guld. Tro på det. Det tar bara tid. Det tar mellan åtta och elva år”, säger Daniel Ståhl dagen efter VM-guldet.

Vad betyder det här inför ett OS-år?

– Det betyder mycket. Det här ger mig en kick inför nästa år så ska jag försöka göra så gott jag kan där också och ta mig till final i OS. Jag har aldrig varit en OS-final så det hade varit häftigt.

VM 2019 och OS 2020 har alltid legat i Ståhls och Hafsteinssons karriärsplan men det finns andra saker du som idrottare eller tränare inte kan styra över.

”Det är löjligt”

Nästa säsong kan diskusen kastas ut från friidrottens finrum Diamond League. Något som skulle få stora konsekvenser för sportens attraktionskraft och utövarnas möjlighet till större inkomster.

– Det är som att ta bort längdskidåkningen från Charlotte Kalla eller Wimbledon för Roger Federer. Det är så det är för oss nu. Fullständigt dåligt. Det är löjligt. Det är den äldsta sporten sedan grekernas tid. De vill skära ner på grund av tv-tid men det får man göra på något bättre sätt än att plocka bort någon gren. Det hade varit tråkigt men om det händer får man göra något annat, säger Ståhl.

Hur ser din plan inför OS ut nu?

– Nu blir det tre veckor soft, ta det lite lugnt, gå lite promenader runt Mälaren och sedan in och nöta i gruvan under höst, vinter och vår. Jag ska bara hålla mig skadefri och pigg och glad inför OS.

Men först ska Ståhl sova.

– Jag har bara sovit en timme i natt men jag är pigg. Jag har fortfarande adrenalin i kroppen så jag däckar väl snart, säger 27-åringen och lägger till:

– You rest when you die.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Diskus