Svenskarnas kritik: ”Borde få till det bättre”

Foto: Gian Ehrenzeller / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

VAL MÜSTAIR. Jens Burman ramlade och tog sig inte vidare från sprintkvalet.

Nu riktar han stor kritik mot banan i Val Müstair.

– Jag tycker de borde få till det bättre, säger han.

Teodor Peterson och Calle Halfvarsson, Sveriges sprintexperter på herrsidan, är saknade i Tour de ski.

Under tourens öppningsdag tog sig endast en svensk, Marcus Hellner, vidare till kvartsfinal då han kom på en 27:e plats.

Viktor Thorn, Axel Ekström, Anton Lindblad, Jens Burman och Daniel Rickardson slutade samtliga utanför topp 30, men mest besviken var 22-åringen Burman.

”Åt helvete”

Svensken var dock bra med i loppet innan han ramlade, varpå han slutade på en 78:e plats av 85 startade.

– Det gick åt helvete. Det var en liten isfläck som jag lyckades hitta på, då slant sidan i skidled och jag tappade balansen. Det är klart att man är besviken, det är aldrig bra att ramla, säger han efter loppet.

Men det var inte det enda svensken var besviken på.

”Borde få till det bättre”

Sedan tidigare har flera åkare, bland annat Maria Rydqvist, riktat kritik mot den korta masstarten på söndagen, och nu instämmer Burman.

– Sprintbanan är det väl inget fel på, men i morgon kan det bli klurigt. Det är inte en jättebra bana för en masstart, säger han, och fortsätter:

– Det är ju... jag tycker de borde få till det lite bättre. Det är klart att det är lurigt med så många med, men det handlar framför allt om att den är så kort. Det är inga fina åkbackar, det är trångt på vissa ställen och en ryckig bana.

Daniel Rickardson, som slutade 79:a, instämmer.

– Det blir ganska tufft. Själva kuperingen som sådan är det inget fel på, men det går ju så snabbt och det svänger av i rejäla kurvor där man kommer 50 man samtidigt. Ramlar en så är det ju lätt att många ramlar, men förhoppningsvis har alla disciplin och håller sig lugna, säger han.

Herrarnas masstart är tio kilometer lång samtidigt som damernas är fem.

ARTIKELN HANDLAR OM