Avslöjandet skakar gymnastiken i USA

Hundratal tränare pekas ut för sexuella övergrepp

Foto: THINKSTOCK
SPORTBLADET

368 påstådda sexövergrepp mot gymnaster på 20 år.

Så många fall upptäckte USA Today och Indianapolis Star i en omfattande granskning av sporten.

– Det är väldigt allvarligt, säger Nancy Hogshead-Makar, vd för idrottsliga kvinnorättsorganisationen Champion Women.

Det är uppgifter som skakar den amerikanska gymnastikvärlden.

En nio månader lång undersökning, gjord av tidningarna USA Today och Indianapolis Star, har resulterat i en hissnande upptäckt av sexuellt utnyttjade utövare inom sporten, där nästan uteslutande av offren är kvinnor.

Tidskrifterna har gått igenom polisrapporter och dokument från domstolar och funnit fall av sexuella övergrepp där inte mindre än 115 tränare och ledare står anklagade.

Sparkas – och återanställs

Totalt handlar det om 368 gymnaster i USA som vid någon tidpunkt upplevt sig antastad av en tränare under de senaste 20 åren.

Flera har sparkats eller tvingats begära avsked, och i vissa fall blivit ställda inför rätta, men allt som oftast återfått medlemskap inom nationella organet USA Gymnastics och fått nya jobb hos certifierade klubbar.

– Det är alldeles för enkelt för en tränare att bli återanställd. Sexuella övergrepp frodas av det faktumet att folk tycker det är pinsamt att prata om ämnet, och offren håller tyst om det, säger Nancy Hogshead-Makar.

”Ingen vågar prata”

Hogshead-Makar är inte bara vd för idrottsliga kvinnorättsorganisationen Champion Women utan även före detta simmare och olympisk guldmedaljör för USA från spelen i Los Angeles 1984.

Hon menar att de som utnyttjas måste våga prata om vad de utsätts för så att förövarna kan fällas.

– Det är precis därför antastande tränare får nya jobb på ett nytt ställe. Det finns ingen som vågar pratar om olämpliga tränare med idrottarna. Tränaren drar sig bara tyst undan och får en ny anställning någon annanstans.

Bättre bakgrundskollar

USA Gymnastics har uttalat sig om det bristande bakgrundsarbetet som uppenbarligen råder vid anställning av nya ledare.

Vi blir ledsna när idrottare skadats på något sätt inom sin gymnastikkarriär. Ingenting är viktigare för oss än att skydda de aktiva, vilket kräver förbättrad vaksamhet från alla – tränare, idrottare, föräldrar, administratörer och funktionärer”, skriver förbundet.

Problemet ska nu tacklas genom mer noggrant genomförda bakgrundskollar. Dessutom ämnar organet publicera namn på tränare med belastningsregister och göra dessa lättillgängliga för landets klubbar.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA Today

Gymnastik

USA