Gymnastikledare anmäld: ”Har förstört deras liv”

SPORTBLADET

En gymnastiktränare har anmälts till diskrimineringsombudsmannen.

Tränaren anklagas bland annat för att ha orsakat självmordstankar hos sina adepter.

– Jag blir så himla upprörd över att tränaren inte tas bort från svensk gymnastik, säger ordföranden som skrivit anmälan, till Sportbladet.

I måndags kom nyheten att svenska gymnastikförbundet har polisanmält en föreningsledare för olämpliga träningsmetoder och oacceptabelt beteende i samband med träning.

Nu skakas gymnastik-Sverige av ett liknande fall.

En tidigare polisanmäld gymnastiktränare anklagas för att ha ”förstört livet” för både gymnaster och föräldrar genom flera års trakasserier. I en anmälan till diskrimineringsombudsmannen (DO) skriver ordföranden för en förening i Norrland att flera drabbade gymnaster ska ha fått ätstörningar.

”Gråtit”

Tränaren har kommit med negativa kommentarer kring deras utseende, deras sätt att vara, har hållit kvar dem efter träningstid så att skola och jobb blivit lidande, orsakat ätstörningar och bulimi, orsakat så att gymnaster gråtit var och varannan träning, inte vill leva längre”, står bland annat att läsa.

Sportbladet ringer upp ordföranden, som inte vill ge några längre kommentarer i nuläget men som är rejält upprörd.

– Måttet är rågat sedan länge, men vi har inte fått någon respons från förbundet.

Orden ”vill inte leva längre” i anmälan är starka.

– Den meningen stämmer och det vet förbundet. Det är därför jag blir så himla upprörd över att tränaren inte tas bort från svensk gymnastik, säger ordföranden.

”Beklagligt”

Tränaren är i dag verksam i en annan förening. Gymnastikförbundet har meddelat föreningen att man saknar förtroende för tränaren.

– Jag valde att polisanmäla tränaren i mars, men den utredningen lades ner. Nu har aktiva klivit fram, säger gymnastikförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg till Sportbladet.

– Det är högst beklagligt det som skett. Det är inte så träning ska gå till och jag kan beklaga att vuxenvärlden inte klarat av att kliva fram tidigare. Det är problematiskt när det sker för sent, men vi ser ett genombrott nu och har löpande kontakt med föreningen där tränaren är verksam, fortsätter han.

”Bra fråga”

Hur kan tränaren fortfarande vara aktiv?

– Det är en väldigt bra fråga. Vi som förbund äger inte våra medlemsföreningar, vi har en stor föreningsfrihet som vi värnar om. Föreningen är ansvarig för sina verksamheter, men jag kan säga att vi har vidtagit en rad åtgärder och rekommendationer för att säkerställa att träningen är så trygg som möjligt. Vi tilldelar inte tränaren några förbundsuppdrag och har kommit med rekommendationer om hens möjlighet att verka i föreningen. Vilka vill jag inte gå in på. Men jag kan anse det vara problematiskt att hen fortfarande är verksam, ja.

”Tar tid”

De senaste 2,5 åren har gymnastikförbundet polisanmält fyra olika fall av tränartrakasserier.

– Det finns en gemensam problematik i fråga om olämpliga träningsmetoder som vi identifierat, och som jag verkligen beklagar. Det tar tid för unga att komma fram och vi har jobbat hårt för att förändra den här kulturen. Här är vi oerhört tacksamma för att aktiva och föräldrar nu hör av sig till oss så att vi kan agera, säger Johan Fyrberg till Nyhetsbyrån Siren.

ARTIKELN HANDLAR OM