Bergström: En match vore lagom. Kanske två.

SPORTBLADET

Att Linus Henriksson kunde polisanmälas för att ha slagit en motståndare i ansiktet är ett tecken på ett väl fungerande samhälle.

Men han förtjänar naturligtvis inget civilt straff.

Han förtjänar knappt avstängning.

Hör du.

Jag har ett meddelande till dig.

Inte ett erbjudande, absolut ingen uppmaning, men lite information om dina medborgerliga rättigheter.

Just du kan polisanmäla mig. Du kan också anmäla komikern Kristoffer Appelqvist, konståkaren Kristoffer Berntsson, kulturjournalisten Kristoffer Lundström eller författaren Christoffer Carlsson.

När du väl är i farten finns andra fula fiskar vars dåd polisen kanske ska syna. Niklas Jihde. Niklas Wikegård. Den där jäveln Nicklas Kulti.

Vilka brott vi skulle ha begått får du kämpa med en stund, men du hittar nog något passande. Hittar du bara på är risken att vi motanmäler för falsk angivelse.

Vad som händer sedan?

Som att anmäla allsången

Polisen kommer aldrig att handlägga struntet utan lägger ner allting, precis som de snart gör med Pixbospelaren Linus Henrikssons slag i ansiktet på Växjös Christopher Holmér. Samma öde som drabbar ungefär 85 procent av de 1,5 miljoner polisanmälningar som årligen upprättas.

När vi ska diskutera påföljder för Linus Henriksson är en privatpersons polisanmälan inte en faktor att ta hänsyn till. Den är inte på något vis tecken på ett klåfingrigt rättsystem som snart burar in varenda köttarback. Någon snubbe har suttit hemma framför datorn, säkert påverkad av hockeyns Liljadom, och fyllt i ett formulär. Det är allt. Det kostar inget, får inga juridiska följder. Det är lika upprörande som när tv-tittare anmäler snuskiga skämt från ”Allsång på Skansen” till Granskningsnämnden. Det är rentav bra, för det tyder på att vi har ett öppet samhälle med tillit till rättsväsendet.

Så.

Där är vi klara med den saken och kan gå vidare till det relevanta.

En match. Kanske två.

Jag tycker att Linus Henriksson ska stängas av en match för sitt yxhugg. Det är uppenbart att Holmér noterar anfallarens hemrusch och trycker dit höften. En underbar liten elakhet att ta till på planen. Lika givet är att kraften från svingen inte kommer utav Pixbospelarens muskelkraft utan som en effekt av rotationen i luftfärden.

Vad Linus Henriksson gör efter kontaktögonblicket är öppet för spekulation. Så som jag tolkar de två tillgängliga klippen verkar det för en hundradel brinna till i hans skalle. Han blir irriterad över tacklingen och känner sig fri att nypa tillbaka, likt en fälld fotbollsspelare som spjärnar med benen i hopp att sätta dobbarna i sin förövare. Att han siktar mot just ansiktet är otänkbart, sådan precision har inte ens en stridspilot under de omständigheterna, men han håller onekligen klubban i tvåhandsfattning. Vore det bästa kompisen som stod intill hade bladet inte hamnat på hens läpp.

Så ser min gissning ut. Kanske hade han värre intentioner än så, kanske var smällen en ren olycka. I min värld är det ändå inte allvarligare än att Juridiska nämnden borde stanna på en matchs avstängning. Det var en ful smäll, inte mycket mer. Det fanns risk för utslagna tänder och ögonskador, men vi kan inte syna varje kollision utifrån hur katastrofal den hade kunnat bli.

Som jag förstått saken har Christopher Holmér fläskläpp men är redo för spel igen. Kul. Han var saknad under sin åtta månader långa skadefrånvaro. Linus Henriksson är avstängd medan Juridiska Nämndens överlägger, hur lång tid det nu kan ta med två tillgängliga vinklar på vardera några sekunder.

De borde stanna på en match. Det är min fasta övertygelse. Eller okej, max två, men där får det räcka.

ARTIKELN HANDLAR OM