VM-brons till Sverige efter bittert drama

”Det var fantastiskt”

SPORTBLADET

ST MORITZ/STOCHOLM. Efter en övertygande seger mot förhandsfavoriten Österrike pekade stjärnan Marcel Hirscher ut ett portboxande Sverige som den stora guldfavoriten i VM:s lagtävling.

Men efter en bitter förlust på tid mot världsmästaren Frankrike i semifinalen fick Sverige nöja sig med ett brons.

– Det är helt fantastiskt bra start på VM-veckan, men jag tror att vi alla hade lite mer i oss, säger Frida Hansdotter.

1 av 5 | Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige tog medalj för fjärde raka mästerskapet i alpina VM:s lagtävling. Frida Hansdotter, Maria Pietilä Holmner, Mattias Hargin och André Myhrer ordnade en tredjeplats efter seger mot hemmanationen Schweiz i kampen om bronset men känslan är ändå att det hade kunnat bli så mycket mer.

”Visste redan innan”

Sverige inledde med en lovande med en 4–0-seger över Slovenien och avfärdade sedan förhandsfavoriten Österrike i kvartsfinalen med 4–1.

– Vi visste redan innan tävlingen att Sverige troligtvis var favorit i hela tävlingen, speciellt efter det vi såg i Stockholm innan VM. Myhrer är kanske den snabbaste parallellåkaren i hela världscupen, sa Österrikes stjärna Marcel Hirscher till Sportbladet efter förlusten.

Sverige uppmärksammades också för sitt knep att boxa ner storslalomportarna för att spara tid i slutet av banan.

– Det är ett litet patent, säger damtränaren Calle Enocson till TV4.

Semifinalen mot Frankrike började visserligen med en förlust för Frida Hansdotter men både Mattias Hargin och Maria Pietilä Holmner övertygade sedan stort när de vände matchen. Sedan var det upp till André Myhrer i mötet med Alexis Pinturault.

Sex hundradelars marginal

Där blev svensken lite väl het och körde bort sig. Det innebar att tiderna fick avgöra och när de sammanställts var det Frankrike som avancerade med blott sex hundradelars marginal.

Sverige lyfte sig sedan återigen i bronsmatchen och avfärdade hemmanationen Schweiz med 3–1.

– Det är helt fantastiskt bra start på VM-veckan. Få en medalj, men jag tror att vi alla hade lite mer i oss. Det är absolut en glädje, men det är väl positivt att vi alla hade lite mer i oss, säger Frida Hansdotter.

På torsdag kör damerna sin storslalomtävling innan herrarna fortsätter med samma disciplin på fredag. Till helgen avslutas VM sedan med slalomtävlingarna.

Guldet i lagtävlingen gick till Frankrike som besegrade överraskningen Slovakien i finalen.

ARTIKELN HANDLAR OM