Hon drömmer om ett svenskt landslag

Foto: Marie Carlsson
Caroline Persson, parahockeyspelare.
SPORTBLADET

Caroline Persson, 17, är Sveriges enda kvinnliga elitspelare inom parahockey.

Hon blev, som 16-åring, första svensk uttagen i Team Europa, och nu drömmer hon om ett svenskt landslag.

– Min största dröm är att spela Paralympics för Sverige.

Caroline Persson spelar parahockey med FIFH Sledgehammers i Malmö. Hon såg sporten för första gången på TV för två år sedan, och bestämde sig för att testa.

– När jag satte mig på isen första gången fastnade jag direkt. Jag kände bara ”shit, det här är jättekul”, säger Caroline.

Hejar på Redhawks

Men valet av sport var inte heller helt otippat, Caroline har ett brinnande hockeyintresse, och hon är ett stort fan av Malmö Redhawks.

– Jag är alltid på matcherna, förutom om jag har mycket läxor.

Eftersom det inte finns något damlag i parahockey spelar Caroline med killarna i Malmö, och som 17-åring är hon dessutom yngst i laget.

– Det är lite roligt att vara enda tjej. Då blir jag mer i centrum, när folk tänker ”det är ju hon”.

Hoppas kunna vara förebild

Caroline föddes tolv veckor för tidigt, och har cerebral pares. Nu hoppas hon att hon kan vara en förebild som lockar fler tjejer till sporten.

– Det gör så mycket för en att göra något man älskar, även fast man har ett handikapp. Jag hoppas fler kan inse att man kan göra grejer trots att man inte har full rörlighet. Jag hoppas kunna vara en förebild, så att folk kan se att det går.

Foto: Marie Carlsson
Caroline Persson.

Spelar med Europas bästa

Och Carolines framfart i Malmö har gjort avtryck. I februari blev hon som enda svensk uttagen i Team Europa, ett parahockey-damlag med de bästa spelarna från hela Europa. I maj bär det av på träningsläger med laget i England.

– Vi samlas en helg, och tränar och spelar. Det blir tre pass om dagen, och en match.

Nu har SHL startat ett samarbete med parahockeyn, där de vill lyfta sporten, och visa att det inte är någon skillnad på stående eller sittande hockey.

– Det är ett jättebra initiativ, och förhoppningsvis kan det få bort fördomar mot parasport. Hockey är hockey, det tacklas och går fort här också, säger Caroline.

Caroline hoppas att uppmärksamheten kan locka publik och sponsorer till sporten. Idag betalar hon ur egen ficka för utrustning och resor, både med FIFH Sledgehammers och Team Europa.

Siktar mot Paralympics

Förhoppningsvis kan det också leda till att fler kvinnor börjar med sporten, som idag domineras av män.

– Det känns som att många inte vet om att det finns, precis som för mig. Sedan tror jag tjejer backar undan för att det är en ”tuff sport” eller en ”killsport”.

– Det hade varit jättekul att kunna få ihop ett svenskt lag med bara tjejer. Min allra största dröm är att spela i Paralympics, med ett svenskt lag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Parasport