”Går helt enkelt inte att förstå”

SVT:s experter frågande till Norge: Förstår ingenting

avErik Karlsson, Patrik Brenning, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LASSE ALLARD

LAHTIS/STOCKHOLM. De svenska damerna tog sig kontrollerat till finalen i sprintstafett.

Samtidigt stod Norge för en satsning som väckte frågor bland SVT:s experter.

– Det här går helt enkelt inte att förstå, säger Anders Blomquist.

– Jag vet inte vad Falla höll på med, fyller Johanna Ojala i.

De två första lagen i varje semifinal och de sex bästa tiderna efter dem skulle ta platserna till VM-finalen i sprintstafett. Norge med Heidi Weng och Maiken Caspersen Falla imponerade stort i den första semifinalen och säkrade tidigt i praktiken sitt avancemang.

”Hon ödslade energi”

Trots det valde norskorna att köra på när Maiken Caspersen Falla till och med gick på hårt för att rycka ifrån Finland i den sista stigningen när duon redan var loss.

– Nu kör Falla i sista backen och det här förstår jag ingenting av. Det här går helt enkelt inte att förstå, sa SVT:s expert Anders Blomquist och fick efter heatet medhåll av kollegan Johanna Ojala.

– Jag vet inte vad Falla höll på med. Hon ödslade ju energi genom att göra ett ryck. Hon behöver inte göra det. Det handlar om att spara så mycket kraft som möjligt, sa Ojala.

Norske damtränaren Roar Hjelmeset försvarar ändå taktiken.

– Niskanen gick ju på hon också och de andra lagen bakom gick också allt de hade. Då får man använda lite krafter själv också, säger Hjelmeset.

Svenska taktiken rakt motsatt

För svensk del hade Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson inga problem att säkra sin finalplats. Redan innan loppet talade Nilsson också om betydelsen av att inte köra som Norge gjorde men avslutade sedan, trots det, även hon med ett litet ryck på slutet när svenskan gick från fjärde till första plats.

– Vi sa att det var ganska lugnt att stå i den fyrmannaklungan men sen pratade vi lite. Det är ju lite startpositioner till en final också. Men de förtog sig inte allt för mycket i semifinalen och gick väl 20 sekunder långsammare än i semifinal ett så det var väldigt stabilt skulle jag säga, säger Sveriges damtränare Johan Granath och lägger till:

– Det handlar lite om att markera också och skapa lite respekt.

Mer frågande var även Granath till norskornas körning,

– Jag vet inte riktigt vad de tänkte på. Det är klart att det kostar lite energi att gå på hela vägen in i mål.

Återstår att se om den norska taktiken straffar sig när finalen körs klockan 12:30.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM