”Båda lagen ska upp – så här basket ska vara”

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

AIK fick revansch i derbyt mot Djurgården och ser ut att vinna superettan. 

Men nu slåss båda klubbarna för att kunna spela i ligan nästa säsong. 

– Båda lagen ska upp, det är så här så här basket ska vara, säger Mannos Nakos.  

Foto: Jimmy Wixtröm

Inför ett fullsatt Solnahallen tog AIK revansch efter derbyförlusten mot Djurgården senast. Bortalaget började bäst och ledde med 19-15 efter den första perioden. 

Men ledda av Erkan Inan vände AIK i den andra perioden och hade 43-28 i paus. Djurgården var på väg tillbaka i den tredje perioden, men AIK behöll försprånget och vann till slut med 74-60. 

– Det var jätteskönt att få revansch. Den här matchen är superviktig, inte bara för oss, utan för basket-Sverige. Det här är matchen. Att kunna ge vår hemmapublik en vinst betyder allt, säger Erkan Inan.

Om AIK vinner resterande tre matcher den här säsongen vinner de superettan. Både AIK och Djurgården är dock sportsligt klara för basketligan nästa säsong. Men för att avancemanget ska bli verklighet måste klubbarna även uppfylla de ekonomiska kraven. 

Något som inte är självklart. 

– Vi är inte fullt finansierade, men vi har tid på oss att bli det. Vi har redan några sponsorer på plats och fler som är intresserade. Jag ser det som en realistisk möjlighet och vi räknar med att vi ska klara det, men man vet aldrig, säger AIK:s klubbdirektör Franco Zanetti. 

”Måste vara en success story”

Inte heller Djurgården är säkra på att de kommer att klara kraven. Klubben har satt den budget de vill ha för att kunna vara med och konkurrera i ligan och i dagsläget har de uppnått 60 procent av den. 

– Vi vill kunna vara med och utmana om förstaplatsen, har vi inte den budgeten anser jag inte att vi ska vara där. Men ligan kommer att vänta på Djurgården hur länge som helst. Om vi anser att vi måste vänta ett år och bygga ännu mer muskler, då gör vi det, säger klubbdirektören Goran Popov och fortsätter: 

– Vi måste hjärnan och inte hjärtat. Vi måste bara gå efter siffror och ekonomiskt måste allt vara på plats. Ska vi gå upp vill vi göra något stort, det måste vara en success story när vi kommer dit.

”I en perfekt värld går vi upp”

Ledningen för Djurgården ska träffa representanter för basketligan på lördag och AIK har sitt hearing senare den här månaden. Spelarna hoppas att båda klubbarna blir godkända. 

– Vi har gjort det vi ska göra. Vi sitter inte på ekonomin, vi drar inte in sponsorer. Vi spelar för att vinna och det har vi gjort. Nu får de andra göra sitt jobb, säger Inan och fortsätter: 

– Jag ville alltid att vi skulle bli etta och Djurgården tvåa. I en perfekt värld går vi och Djurgården upp och möts igen här i ligan nästa år. 

Djurgårdens Mannos Nakos håller med. 

– Det är lag i ligan som har det jobbigt ekonomiskt också så det är inte bara att gå upp, men jag vill absolut att båda lagen ska upp. Att spela så här varje match, det är så här basket ska vara. 

ARTIKELN HANDLAR OM