I dag är det en för alla och alla för Hellner

Foto: Lasse Allard
SPORTBLADET

LAHTIS. Han har själv peggat upp bollen.

Marcus Hellner siktar på en fullträff i dagens femmil.

Det gör han rätt i.

Möjligheterna har kanske aldrig varit bättre.

Före lördagens dramatik i damernas tremil åkte vi ut till svenska träningsanläggningen i Vierumäki för en sista presskonferens.

Johan Olsson bjöd som alltid på dynamisk underhållning i en fin blandning av skarpa analyser och kvicka skämt.

Han konstaterade att Marcus Hellner är kapten i den blågula besättningen som ska ge sig ut på söndagens femmilssurf.

Marcus Hellner sticker inte huvudet i sanden, den normalt morgontrötte tvåbarnspappan gäspar inte ens, utan nickar gillande inför uppdraget.

Blicken är alert och fokuserad. 31-åringen har givit sin kropp chansen inför femmilen genom att avstå 15 km klassisk stil.

De mentala förberedelserna varit djupa: femmilen är en plågsam sysselsättning och många tidigare mästerskap har Marcus Hellner bara hankat sig igenom avslutningen. I dag tänker han köra den.

Kan ”Mogren-vinna” det

Han har en femteplats som bäst i världscupen på distansen, men det finns förutsättningar för ett trendbrott.

Det är kollega Erik Karlsson, djupt bevandrad i statistikens värld och med ett naturligt sinne för spekulationer inför lopp, som drar fram teorin: har det någonsin varit ett bättre läge för Hellner?

Nej, det har väl inte det.

När femmilen sätter punkt på mästerskapet finns den en ypperlig chans för det svenska herrlaget att få bort nollan i kolumnen med individuella medaljer.

Det gör det eftersom de ryska lejonen Alexander Legkov och Maxim Vylegsjanin är avstängda i väntan på McLaren-rapportens nästa steg. I Sotji var de båda två högst på pallen fristilsfemmilen. Dessutom har fantastiske Dario Cologna varit skadad och Martin Johnsrud Sundby - den största favoriten - visat sig mänsklig det här mästerskapet.

Visst kommer vinterns succéåkare Sergej Ustiugov bli farlig, kanske fransmännen har vaknat, Matti Heikkinen vill säkert har revansch, Alex Harvey flyger med och Sjur Röthe supervilat sig.

Men det finns möjligheter för Marcus Hellner att ta medalj, ja kanske till och med Mogren-vinna distansernas distans. Han visade att formen finns när han körde upp Sverige till bronsläge i stafetten.

För det kan väl ändå inte vara så att hotet till slut - efter överträning och glappkäft - kommer från väst. Är det upplagt för en Petter-körning, en spurtstrid, till slut ändå?

Har svårt att tro det, men det kommer att vara kämpigt för Martin Johnsrud Sundby att dra upp tempot och gå i från. Underlaget är så lättåkt att en lucka snabbt täpps till.

För att ge er en känsla av hur hård den där skejtbädden är ska jag ta med er ut i spåren.

I går kväll gav jag mig av upp i banorna bakom uppbacken i Lahtis.

Målet för min färd var kurvan där Charlotte Kallas stav flisade medaljdrömmarna. Jag ville hitta den där staven.

Men skogen var öde och skejtbäddarna glänsande.

Finns där för Hellner

Känslan var som att promenera på ett nybonat parkettgolv.

Samtidigt skapade räfflorna efter pistmaskinen ett mönster med manchesterspår som släppte in luft under fötterna.

Killarnas skidorna kommer att lyfta och sväva fram i en aldrig sinande ström av paddlande från höger till vänster.

Minsta motståndets lag.

Det var en häftig känsla att gå där själv mitt på sena kvällen. Precis där Charlotte Kallas stav gick av sluttar det en aning uppför, innan en svag sluttning mynnar ut i en rejäl stigning.

Det fanns inget Charlotte Kalla kunde göra allting brast.

Skulle det hända Marcus Hellner i dag finns det backning. Johan Olsson säger att om han en bit före stadion känner sig sliten och Marcus knäcker en stav så offrar han en av sina.

Den här söndagen är det en för alla.

Men framförallt alla för en.

ARTIKELN HANDLAR OM